Την εξοικονόμηση τουλάχιστον 8 εκ.ευρώ μέσω της μόνιμης λύσης του προβλήματος υδροδότησης των νησιών σχεδιάζει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Το σημερινό κόστος υδροδότησης των νησιών ανέρχεται στα 13 εκ.ευρώ.

 

 

 

 

 Πηγή:  Marinews.gr

Στόχος είναι, μέσω αναπτυξιακού προγράμματος, η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε 13 νησιά με διαγωνισμούς. Σε αυτά θα προστεθούν άλλα έξι νησιά όπου η αφαλάτωση γίνεται από το ίδιο το ΥΕΝ, ενώ θα υπάρχουν και μικρότερα νησάκια που θα τροφοδοτούνται από τα μεγαλύτερα με πόσιμο νερό.

«Η ετήσια οικονομική αιμορραγία από την υδροδότηση των νησιών με πλοία-υδροφόρες είναι δυσθεώρατη» τόνισε ο ΥΕΝ, Αν.Παπαληγούρας. Τα έργα θα γίνουν με αυτοχρηματοδότηση από τον ανάδοχο σε οικόπεδα κατάλληλα για χρήση τα οποία θα παραχωρήσου οι Δήμοι.
«Το ΥΕΝ θα υπογράψει σύμβαση με τον ανάδοχο με την οποία θα υποχρεώνεται να αγοράζει συγκεκριμένη ποσότητα νερού για 10 χρόνια στο 1/3 της σημερινής της τιμής» τόνισε ο ΥΕΝ: «Σήμερα το νερό κοστίζει 8 ευρώ το κυβικό ενώ με την αφαλάτωση θα κοστίζει μόνο τρία ευρώ.»
Μετά την πάροδο της 10ετάις, η μονάδα αφαλάτωσης θα περνάει στον Δήμο.
Το ΥΕΝ σκοπεύει να χωρίσει τα νησιά σε δύο ομάδες ώστε να αναδεικνύονται δύο ανάδοχοι. Μάλιστα υπάρχει σκέψη στις μονάδες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να δοθούν καλύτερες τιμές.


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 317 επισκέπτες και κανένα μέλος