πηγη Ναυτεμπορικη 

Με παρέμβαση του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, κατήγγειλε ως αντιλαϊκή την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92. Ο κ. Τούσσας αναφέρεται σε οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες και τους εργαζομένους, τους κατοίκους των νησιών.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε τα εξής: «Σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία της ελληνικής Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, 14 ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς και η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, κατηγορούνται μεταξύ άλλων «για οριζόντια σύμπραξη στην τιμολογιακή τους πολιτική, ''στήσιμο'' δρομολογίων, έμμεσο καθορισμό του ναυλολόγιου και οριζόντια σύμπραξη εντός της ΕΕΑ για περικοπή δρομολογίων προς τα νησιά του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου» με σκοπό το κέρδος των ναυτιλιακών εταιρειών.

Το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καθώς και στα άλλα κράτη μέλη, με βάση τον Κανονισμό 3577/92 της Ε.Ε., έχει επιφέρει συνολική υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με σοβαρά προβλήματα για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των νησιών.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι φτάνοντας στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου και ενώ έχουν περάσει εφτά χρόνια από την τελευταία δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής για την ακτοπλοΐα [COM(2002)203, 24.4.2002], δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη νέα έκθεση.

Ποιοι είναι οι λόγοι που η έκθεση αυτή δεν έχει δημοσιοποιηθεί και πότε προτίθεται η Επιτροπή να τη δημοσιοποιήσει; Σκοπεύει να καταργήσει τον αντιλαϊκό κανονισμό 3577/92 μέσα από τον οποίο θεσμοθετήθηκε η πλήρης ασυδοσία των εφοπλιστών και των «καρτέλ» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες;».