Ανάλυση στην Ερώτηση του Portnet.gr

Μια εντυπωσιακή έκπληξη επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις, επιφυλάσσουν τα αποτελέσματα της «Ερώτησης του Portnet.gr» σε συνδυασμό με την ανάλυσή τους. Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι για τα Λιμάνια, την Ακτοπλοΐα και γενικότερα την Ναυτιλία, ρεαλιστικότερες θέσεις έχει», στο οποίο σημειώνεται ότι επέλεξαν να απαντήσουν 710 Χρήστες του Portnet.gr, το 39% (273  ψήφοι) δηλώνουν ότι πιο ρεαλιστικές θέσεις γενικότερα για την Ναυτιλία έχει η ΝΔ. Το ίδιο ποσοστό 39 %, (273 ψήφοι) εκτιμά πως κανέναν απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσία δεν έχει ρεαλιστικές θέσεις, για τα Λιμάνια, την Ακτοπλοϊα και γενικότερα την Ναυτιλία. Και μόνο το 22% (164 ψήφοι) θεωρεί πως είναι πιο ρεαλιστικές οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή:  PORTNET.GR

Αν και οι ερωτήσεις στο διαδίκτυο, όπως πάντοτε τονίζουμε, δεν αποτελούν επιστημονικές έρευνες της κοινής γνώμης, πρέπει στην προκειμένη περίπτωση να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ήταν υψηλότερη από κάθε άλλο «ειδικού τύπου ερώτημα» - εξαιρουμένων, δηλαδή, των ερωτημάτων που έχουν  πολιτικό ενδιαφέρον και τα οποία κατά κανόνα συγκεντρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Το ερώτημα σε ένα εξειδικευμένο όσο και κρίσιμο τομέα της οικονομίας, που αφορά την Ναυτιλία, αφενός μεν ανατρέπει μια γενικότερη τάση που αν και σε μικρότερο βαθμό τελευταία δίνει σταθερά προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ. Αφετέρου δε, επιβεβαιώνει το ίδιο αυτό ερώτημα την γενικότερη εκτίμηση που υπάρχει, πως οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γενικότερα για την οικονομία, χαρακτηρίζεται από ασάφεια. Προκύπτει όθεν ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Ναυτιλία είναι ακόμη πιο ασαφείς ή τουλάχιστον όχι επαρκώς επεξεργασμένες. Και οπωσδήποτε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι είναι ντοκουμενταρισμένες και μπορούν να υλοποιηθούν.

Η ειδικότερη αυτή αποτύπωση στον τομέα της Ναυτιλίας, από την πλευρά της επίσης επιβεβαιώνει την γενικότερη αίσθηση που υπάρχει σχετικά με το πολιτικό σκηνικό, ότι όχι μόνο δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση» η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά αντίθετα τείνει να εξελιχθεί σε ντέρμπι. Ντέρμπι μάλλον προς τα κάτω, όπου σε πολλούς τομείς η κυβερνητική αδυναμία, όπως αυτή εκφράζεται κατά την υλοποίηση της πολιτικής της ΝΔ σε επιμέρους τομείς, συναγωνίζεται την προγραμματική ασάφεια του ΠΑΣΟΚ – αν σε κάποιους τομείς, όπως τον συγκεκριμένο της Ναυτιλίας, το προγραμματικό έλλειμμα του ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττεται πολύ πιο αρνητικά απ’ την όποια κυβερνητική πολιτική της ΝΔ.


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 167 επισκέπτες και κανένα μέλος