Αν και αναγνωρίζουμε, πως το μεγαλύτερο μέρος των νομοσχεδίων που κατατίθενται τους τελευταίους μήνες προς ψήφιση, αφορούν στην τακτοποίηση χρόνιων εκκρεμοτήτων για τη συμμόρφωση της χώρας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο...
... και σκιαγραφούν την πρόθεση δημιουργίας κατάλληλου νομικού πλαισίου για μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, οι αντιφατικές κατευθύνσεις διαφορετικών υπουργείων και οι συχνά αλληλοσυγκρουόμενοι στόχοι δεν παύουν να υφίστανται, ιδιαιτέρως δε σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια και παράκτια πολιτική της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τόσο το νομοσχέδιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, που θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τρίτη (17/05/2011), όσο και η έναρξη της διαβούλευσης για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου. Την ίδια στιγμή, και εξίσου ψηλά στην ατζέντα, βρίσκεται η προώθηση της εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσα από τη σύσταση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, που φαίνεται να ακυρώνει στην πράξη τα όποια θετικά βήματα προστασίας και διαχείρισης των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας παράλληλα την έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης στη διαμόρφωση ενιαίας περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και κενά στην επικοινωνία, το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών υπουργείων, αλλά και μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών ίδιων υπουργείων.Ειδικότερα:
Η, έστω και καθυστερημένη, κατάθεση του νομοσχεδίου «Θαλάσσια Στρατηγική για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων» αποτελεί μια από τις φωτεινές στιγμές του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του υποβληθέντος νομοθετήματος και τους γενικότερους προβληματισμούς που γεννώνται, ως προς τη δυνατότητα επιτυχούς εφαρμογής των διαδικασιών που προβλέπονται σε αυτό, τίθενται οι βάσεις για την εκπόνηση θαλάσσιων στρατηγικών και την επίτευξη και τη διατήρηση καλής περιβαλλοντικής κατάστασης για το θαλάσσιο περιβάλλον1. Η αργοπορημένη κατάθεσή του λόγω εμπλοκής σε θέματα που αφορούν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, δημιούργησε επιπλέον καθυστερήσεις στην προσπάθεια εκπόνησης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα θαλάσσια οικοσυστήματα…