Συνωστισµός από ενδιαφερόµενους µικρούς δήµους παρατηρείται ήδη για τα πρώτα 100% πράσινα νησιά και χωριά, µε κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρισµό από ΑΠΕ, ηλεκτροκίνητα οχήµατα, εξοικονόµηση ενέργειας στα κτίρια και αξιοποίηση αγροτικών υπολειµµάτων.

Το πρόγραµµα που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής χρηµατοδοτεί µε κοινοτικά κονδύλια τη δηµιουργία των πρώτων νησιών και ορεινών χωριών στην Ελλάδα, µε µηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο (όσοι ενέργεια καταναλώνουν θα πρέπει να τηνπαράγουν) και µε µηδενικές εκποµπές αερίων (µηδενισµό της βλάβης που προκαλείται στοπεριβάλλον) και προκαλεί τοενδιαφέρον πολλών µικρών ΟΤΑ της χώρας. Παξοί, Λέρος, Φούρνοι, Σύµη, Τήλος, Γαύδος, Αγαθονήσι, και Αγκίστρι έχουν ήδη ανταποκριθεί προφορικά στην πρόσκληση, ενώ µικροί δήµοι από την Αρτα, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη δηλώνουν παρόντες για το αντίστοιχο σχέδιο του ορεινού χωριού. Τα κριτήρια για τα νησιά και χωριά που θα επιλεγούν είναι ο µικρός πληθυσµός (500-800 κάτοικοι), η αποδοχή από την τοπική κοινωνία, αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης εναλλακτικών µορφών ενέργειας αξιοποιώντας τονήλιο, τον άνεµο, τη γεωθερµία, τη βιοµάζα, τα κύµατα, τουδρογόνο, αλλά και τα γεωργικά απόβλητα.


Με τον όρο ενεργειακή µηδενική κατανάλωση ή µηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο εννοούµε ότι η παραγωγή από ήπιες µορφές ενέργειας θα είναι µεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση µε τη ζήτηση. Επίσης η κατανάλωση καλύπτεται κατά 100% από ΑΠΕ και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται εξοικονόµηση ενέργειας. Ενώ µετον όρο µηδενικών εκποµπώναερίων ο στόχος είναι ακόµηυψηλότερος και αποσκοπεί στο να πλησιάζει το µηδέν ή και να µηδενίζεται το σύνολο του οικολογικού αποτυπώµατος της περιοχής.∆ηλαδή η περιβαλλοντική επιβάρυνση (που προέρχεται όχι µόνο από την ενέργεια, αλλά και από τασκουπίδια, τη διαχείριση του νερού καικάθε άλλη χρήση) να είναι σχεδόν µηδενική.

Παρόµοια έργα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Τόσο στον Αϊ-Στράτη ή τους Λειψούς, που έχουν επιλεγεί προ µηνών ως τα πρώτα πράσινα νησιά, οι παρεµβάσεις περιορίζονται απλώς στην κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών σε έναν µεγάλο βαθµό από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας και όχι στον µηδενισµό της χρήσης συµβατικών καυσίµων, όπως λέει στα «ΝΕΑ», ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Μάνθος Σανταµούρης, πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος έχει σχεδιάσει και το όλο πρόγραµµα. Η προκήρυξη θα γίνει τέλη Ιουλίου, η προθεσµία υποβολής ενδιαφέροντος είναι µέχρι τα τέλη Σεπτεµβρίου και η επιλογή των δήµων ή κοινοτήτων τοποθετείται τον Οκτώβριο-Νοέµβριο. Οι αυτόνοµες ενεργειακά νησίδες αποτελούν µια νέα τάση διεθνώς, ελάχιστες ωστόσο είναι οι περιοχές µηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου. Το νησί Σάµσο στη ∆ανία είναι το πιο γνωστό, ενώ τα νησιά Πέλβορµ στη Γερµανία, Ράθλιν στην Ιρλανδία και το γαλλικό Ρεϊνιόν θεωρούνται ότι είναι προσπάθειες τύπου Αϊ-Στράτη και Λειψών». ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 236 guests και κανένα μέλος