ΟΣΛΟ. Kινδυνεύουν οι ωκεανοί του πλανήτη μας και τα είδη που ζουν εκεί ίσως να αφανιστούν ολοκληρωτικά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλιείας αλλά και δεκάδων άλλων παραγόντων που διατηρούν τις ευαίσθητες ισορροπίες.

Είναι ελάχιστος ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα, όπως παραδείγματος χάριν τον θάνατο των κοραλλιογενών υφάλων, την επέκταση των λεγομένων νεκρών ζωνών, την οξείδωση των υδάτων και μύρια άλλα.

Σε αυτά τα ζοφερά συμπεράσματα κατέληξαν οι επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση του Διεθνούς Προγράμματος για την Κατάσταση των Ωκεανών, έκθεση η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Αν δεν δράσουμε σήμερα, όλα όσα έχει εν μέρει έχει προκαλέσει η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η υπερβολική αλιεία και η αλόγιστη εκμετάλλευση των θαλασσών, η ρύπανση και η απώλεια των βιοτόπων κάποιων ειδών, ενδέχεται να οδηγήσει στην επόμενη μεγάλη εξαφάνιση ειδών από τα βάθη των ωκεανών», αναφέρει η έκθεση, ενώ ο πρόεδρος του προγράμματος, Αλεξ Ρότζερς, τονίζει ότι τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι τόσο ζοφερά ώστε προκαλούν σοκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θαλάσσια είδη που σήμερα κινδυνεύουν αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών για το ένα πέμπτο των κατοίκων της Γης. Οι ωκεανοί που αργοπεθαίνουν βοηθούν και στην ανακύκλωση του οξυγόνου και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.
Οπως εξηγεί ο Τζέλε Μπιτζμά του Ινστιτούτου Αλφρεντ Βέγκενερ, η δολοφονική τριάδα που θα οδηγήσει στον θάνατο τους ωκεανούς είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται, η οξείδωση των υδάτων και η έλλειψη οξυγόνου -ανοξία- κατάσταση η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και σε προηγούμενους αφανισμούς ειδών από τα βάθη των ωκεανών.
Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως είναι η υπερβολική χρήση ορυκτών καυσίμων, προκαλεί αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη. Επίσης το διοξείδιο που απορροφάται από τα θαλάσσια ύδατα προκαλεί την οξείδωση και προοιωνίζεται μαζικό θάνατο ειδών της θάλασσας, ενώ οι διαρροές λιπασμάτων και γενικότερα η ρύπανση αυξάνει τις περιπτώσεις ανοξίας.
Η μελέτη καταλήγει ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα για να σωθούν οι ωκεανοί. Η υπεραλιεία, παραδείγματος χάριν, είναι μια πρακτική που μπορεί να αντιστραφεί πολύ εύκολα εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, ενώ η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει τη μεταστροφή από τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 198 guests και κανένα μέλος