'Οι μικρές νησίδες, μπορούν να προστατευθούν από ειδικό νόμο για την προστασία των μικρών νησιών και ιδίως των νησίδων, που είναι αξιοθαύμαστα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Εμείς, σαν Επιμελητήριο Περιβάλλοντος μάλιστα έχουμε προσφερθεί αφιλοκερδώς να καταρτίσουμε τον νόμο. Προβλέπονται όλα στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Υπάρχουν ακόμη δύο λόγοι που δεν πρέπει να πωλούνται οι νησίδες αυτές: και είναι εθνικοί και ιδιοκτησιακοί. Πολλές νησίδες παρουσιάζουν προβλήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. Πρέπει οπωσδήποτε να αποκλεισθεί η ξένη ιδιοκτησία. Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών, εμφανίζονται άνθρωποι από το πουθενά και λένε "είναι δικό μου το νησί". Πολλές φορές είναι προϊόν αυθαιρέτου καταχρήσεως. Πρέπει να ερωτηθούν αυτοί από πού βρήκαν τους τίτλους ιδιοκτησίας. Εγώ το αμφισβητώ αυτό. Οι νησίδες αποτελούν δημόσια κτήση. Δεν είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Πρέπει να τύχει πλήρους εφαρμογής η εγκύκλιος 109867/5231/06.12.2000 του Υπ. Γεωργίας που αφορά την έκταση των ιδρυόμενων στα νησιά καταφυγίων σύμφωνα με την οποία:  Όλα τα νησιά μέχρι 10.000 στρ (ερημονησίδες, βραχονησίδες κλπ) θα πρέπει να κηρυχθούν καταφύγια άγριας ζωής εξ ολοκλήρου". 
Η νησίδα Άνυδρος ή Αμοργοπούλα είναι μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται στο κέντρο περίπου του θαλάσσιου χώρου που περικλύεται από τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος, Ανάφη και Αστυπάλαια. Απέχει 10 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και 20 από την Σαντορίνη. Διοικητικά, ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Θήρας του Δήμου Θήρας. Η Αμοργοπούλα είναι ιδιόκτητο νησί από το 1860. Η έκτασή της είναι περίπου 1200 στρέμματα.
Το Άνω Αντικέρι είναι ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων. Η έκτασή του είναι 1,077 τ.χλμ.. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Αμοργού.
Τα Αβελονήσια είναι συστάδα νησίδων των Κυκλάδων του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκονται κοντά στη νοτιοδυτική ακτή της Ηράκλειας. Η συστάδα αποτελείται από δύο ακατοίκητες νησίδες: τη νησίδα Μεγάλος Αβελάς στα ανατολικά και τη νησίδα Μικρός Αβελάς στα δυτικά. Ανήκουν στο Κοινοτικό Διαμέρισμα Ηρακλείας, της ομώνυμης κοινότητας του νομού Κυκλάδων.Τα Αβελονήσια, όπως και άλλες νησίδες του Αιγαίου, έχουν χαρακτηρισθεί ως "τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους" με υπουργική απόφαση  "με στόχο την αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντός του". Επίσης έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα Leader+ Κυκλάδων, καθώς και στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.) του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος (Π.Ε.Π.) Νοτίου Αιγαίου.Τα Αβελονήσια, όπως και τα υπόλοιπα νησιά και νησίδες των νησιωτικών συμπλεγμάτων της Ηρακλείας, της Σχοινούσσας και των Κουφονησίων και οι νησίδες Αντικέρια της Αμοργού και Μάκαρες της Δονούσσας, περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Natura 2000 και αποτελούν μέρος του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) "Μικρές Κυκλάδες: από Κέρο μέχρι Ηράκλεια, Σχοινούσσα, Κουφονήσια, Κέρος, Αντικέρι και θαλάσσια ζώνη", και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) "Νήσος Ηράκλεια, Νήσοι Μάκαρες, Μικρός και Μεγάλος Αβελάς, Νησίδα Βενέτικο Ηρακλείας". Στον ΤΚΣ έχουν παρατηρηθεί σπάνια ενδημικά είδη φυτών με περιορισμένη εξάπλωση, ενώ αποτελεί καταφύγιο για το απειλούμενο είδος της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Στην ΖΕΠ επωάζουν θαλασσοπούλια και τα απειλούμενα είδη αρπακτικών μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και μύχος (Puffinus yelkouan).
Mε το όνομα Ανάνες φέρεται συστάδα ακατοίκητων βραχονησίδων από τις πλέον επικίνδυνες του νοτίου Αιγαίου.Οι βραχονησίδες αυτές βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Άκρας "Ψαλίς" της νοτιοδυτικής εσχατιάς της Μήλου και 47 μίλια ανατολικά-βορειοανατολικά από το Ακρωτήριο Μαλέας. Από απόσταση 7 μιλίων δυτικά αυτών και σε απόλυτη διόπτευση από θαλάσσης 100° περίπου, φέρονται να είναι επτά τον αριθμό ξεχωριστές βραχονησίδες, πλην όμως τούτο εξαπατά από το πλήθος των υφάλων που τις πλαισιώνουν. Την ονομασία τους οφείλουν στην υψηλότερη και κεντρικότερη εξ αυτών της οποίας το ύψος φθάνει τα 74 περίπου μέτρα.Οι Ανάνες αποτελούσαν μεγάλο πρόβλημα στην ναυσιπλοΐα, ιδιαίτερα στα πλοία που είχαν πορεία από Πειραιά προς Κρήτη και αντίθετα μέχρι που τοποθετήθηκε, στην υψηλότερη εξ αυτών, περίβλεπτος φανός. Όλα τα πλοία που διέρχονται την περιοχή υποχρεούνται να διατηρούν απόσταση ασφαλείας. Ιδιαίτερα τα ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής πρέπει να διέρχονται μακριά απ' αυτές λόγω των υφισταμένων εκεί ρευμάτων ακόμα και σε κατάσταση νηνεμίας (άπνοιας).Οι Ανάνες ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR3000011, μαζί με τις άλλες δύο απομονωμένες νησίδες του Μυρτώου πελάγους, την Φαλκονέρα και τη Βελοπούλα.
Η Ασκανιά ή Ασκανία είναι μικρή ακατοίκητη ηφαιστειογενής βραχονησίδα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Χριστιανά και διοικητικά ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Θήρας του Δήμου Θήρας. Το υψηλότερο σημείο της είναι 168 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.Η Ασκανιά απέχει περίπου ένα μίλι βορειοδυτικά από τη βραχονησίδα Εσχάτη και 4 στάδια (περίπου 740 μ.) νότιο-νοτιοανατολικά από τη Χριστιανή. Είναι η μεσαία βραχονησίδα της συστάδας.Η Ασκάνια ή Ασκανιά περικλείεται εγγύτατα από ξέρες. Στο μέσον και μόνο του διαύλου, μεταξύ αυτής και της Χριστιανής, το βάθος είναι μόλις 4 μέτρα, όπου και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Το Άσπρο ή Ασπρονήσι είναι μία μικρή βραχονησίδα κοντά στο νησί της Σύρου.Είναι ακατοίκητο νησί και βρίσκεται απέναντι από το χωριό Βάρη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σύρου. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα Βάρης, το οποιό υπάγεται στον δήμο Σύρου - Ερμούπολης και παλαιότερα στον δήμο Ποσειδωνίας.
Το Βόιδι ή Πολώνη είναι νησί. Βρίσκεται ανατολικά του λιμένος Λειβαδίου. Έχει μέγιστο ύψος 133 μέτρα. Έχει σχήμα που μοιάζει με ζώο, γιαυτό και ονομάστηκε έτσι. Η ακτή του προσφέρει δύο όρμους και μερικές ακόμα μικρότερες εσοχές. Ο διάπλους μεταξύ του νησιού και της Σερίφου είναι ελεύθερος.
Η Βαρβαρούσα είναι μια μικρή βραχονησίδα δίπλα στη Σύρο.Είναι ακατοίκητο νησί και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Σύρου. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα Άνω Σύρου, το οποιό υπάγεται στον δήμο Σύρου - Ερμούπολης και παλαιότερα στον δήμο Άνω Σύρου.
Βριοκαστράκι ή Βριόκαστρο είναι μία μικρή βραχονησίδα που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Κύθνου.Αποτελεί απόσπασμα της άκρας της αρχαίας Κύθνου (πόλης) που βρίσκεται αριστερά κατά τον είσπλου στο όρμο Επισκοπή. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Κύθνου.
Το Γαϊδουρονήσι Πάρου είναι μια ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της νήσου Πάρου και συγκεκριμένα έναντι της ανατολικής άκρας της εισόδου του όρμου Νάουσας.Εκτείνεται κατά τον άξονα Βορρά-Νότου και έχει μήκος 650 μ. και μέγιστο πλάτος, περί το μέσον, περίπου 350 μ., το ύψος της φθάνει τα 37 μέτρα και απέχει ΒΑ. από το ακρωτήριο Τούρκο (ΒΑ άκρα της εισόδου του όρμου Νάουσας) περίπου τα 2,5 στάδια του μιλίου (1/4 του μιλίου). Συγκρινόμενα κατά το σχήμα και την έκταση η βραχονησίδα αυτή με τον έναντι νότια υφιστάμενο μικρό ορμίσκο της νήσου Πάρου δίνει την εντύπωση να έχει αποκολληθεί.Από τη βραχονησίδα αυτή και μέχρι την βορειοανατολική ακτή της Πάρου ο θαλάσσιος χώρος είναι κατάσπαρτος από επικίνδυνες βραχονησίδες, και υφάλους, η δε ναυσιπλοΐα εγγύτατα σ΄ αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Στη γλώσσα των Ελλήνων ναυτικών η θαλάσσια αυτή περιοχή ονομάζεται «ψαλίδια της Πάρου».
Το Γλαρονήσι ή Γλάρος ανήκει στις Μικρές Κυκλάδες. Βρίσκεται περίπου 0,6 ναυτικά μίλια νότια από τα Κουφονήσια και είναι περίπου 500 μέτρα Ανατολικά από το Κάτω κουφονήσι. Το νησί σήμερα είναι ακατοίκητο. Μπορεί κανείς να το επισκευθεί μόνο με βάρκα από τα Κουφονήσια, έπειτα από συμφωνία με κάποιον κάτοχο βάρακας ή καϊκιού. Το Γλαρονήσι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.
Η Διδύμη ή Γάιδαρος ή Γαϊδουρονήσι είναι μία βραχονησίδα ανατολικά της Σύρου.Είναι ακατοίκητο νησί και βρίσκεται έξω από το λιμάνι της Ερμούπολης. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα Ερμούπολης, το οποιό υπάγεται στον δήμο Σύρου - Ερμούπολης και παλαιότερα στον δήμο Ερμουπόλεως.Το νησί διαθέτει ένα μεγάλο φάρο και μερικές μικρές παραλίες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μία επίσης ακατοίκητη βραχονησίδα, το Στρογγυλό.
Η Εσχάτη ή Μέρμηγκας είναι μικρή ακατοίκητη ηφαιστειογενής βραχονησίδα, ύψους 23 μ. περίπου, νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, η νοτιότερη του συμπλέγματος των νησίδων Χριστιανά, τα οποία διοικητικά ανήκουν στο τοπικό διαμέρισμα Θήρας του δήμου Θήρας.Το νοτιοδυτικό και βορειοανατολικό άκρο της περικλείονται από ξέρες.Σε απόσταση όμως ασφαλείας περί του ενός σταδίου (1/10 του μιλίου, = 185μ) γύρω από τη νησίδα τα νερά είναι αρκετά βαθιά. Επί της Εσχάτης φέρεται φανός εκλάμπων, κοινώς σπίθα.
Η Κιτριανή είναι βραχώδες ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται νότια της Σίφνου, πολύ κοντά στις ακτές της. Η έκτασή της είναι 0,750 Km2. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Σίφνου.
Τα Νάτα είναι μία μικρή βραχονησίδα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων.Είναι ακατοίκητη και βρίσκεται ανάμεσα στη Σύρο και τη Ρήνεια. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα Βάρης, το οποιό υπάγεται στον δήμο Σύρου - Ερμούπολης και παλαιότερα στον δήμο Ποσειδωνίας.
Η Νέα Καμένη ή παλιότερα και Νέα Καϋμένη, "το ηφαίστειο" για τους ντόπιους, είναι ηφαιστειογενές νησί στο κέντρο της καλδέρας της Σαντορίνης, το οποίο άρχισε να δημιουργείται το 1570 (ή 1573), με την δημιουργία αρχικά της Μικρής Καμένης. Η έκταση του σήμερα είναι 340 εκτάρια και το ψηλότερο σημείο του είναι 127 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχουν δύο αγκυροβόλια στο νησί, ο όρμος Ταξιάρχης, στα νοτιοανατολικά του νησιού, και ο όρμος Ερινιά στα βόρεια.Διοικητικά ανήκει στο τοπικό διαμέρισμα Θήρας του δήμου Θήρας.Η Νέα και η Παλαιά Καμένη έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.
Η Νικούρια ή Νικουριά είναι ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται απέναντι από τον όρμο της Αιγιάλης. Στη Νικουριά υπάρχουν 3 παραλίες. Μία μεγάλη και δύο μικρότερες όλες με άμμο και πέτρες. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Αμοργού.


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 100 guests και κανένα μέλος