Συνάντηση εργασίας με ευρωπαίους και έλληνες αλιείς, ευρωβουλευτές και επιστήμονες  διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, με σκοπό την ευρεία διαβούλευση τους για το περιεχόμενο ενός ευρωπαϊκού δικτύου καταφυγίων αλιευμάτων και την εξέταση της αναγκαιότητας ενός τέτοιου μέτρου ως δεσμευτική υποχρέωση για τα κράτη μέλη στο κείμενο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Για το σκοπό αυτό, προσκλήθηκαν επιστήμονες και εκπρόσωποι των ομοσπονδιών αλιευτικών συλλόγων παράκτιας αλιείας από πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς επίσης και ευρωβουλευτές, επιστήμονες, αλιείς και ΜΚΟ από άλλες μεσογειακές χώρες. Όλοι συμμετείχαν στην ημερίδα που οργάνωσε και συντόνισε ο Κρίτων Αρσένης, όπου παρουσιάστηκαν εμπειρίες από την διαχείριση υφιστάμενων καταφυγίων αλιευμάτων και τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για τις τοπικές αλιευτικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές όσο και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
«Η δημιουργία ενός δικτύου προστατευόμενων αλιευτικών περιοχών είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο μέτρο που φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα ως προς προστασία των αλιευμάτων αλλά και τη προστασία της βιοποικιλότητας εν γένει. Οι περιοχές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως περιοχές αναπαραγωγής και διάχυσης των αλιευμάτων προς τον υπόλοιπο θαλάσσιο χώρο. Οι ‘κιβωτοί’ μας αυτές διάσπαρτες στις θάλασσες μας, επιτρέπουν την αναγέννηση των αλιευμάτων, ενώ γύρω από αυτές οι αλιείς μας θα έχουν την δυνατότητα με μικρότερη προσπάθεια να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα αλιεύματα. Υπήρξε συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων για την σημασία των καταφυγίων αλιευμάτων ως μέτρο διαχείρισης και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με σχετική νομοθετική πρόταση στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής»


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 guests και κανένα μέλος