Ταξιδεύοντας στη Θάλασσα

Ακαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να λήξει η απεργία των ναυτεργατών. Η συνάντηση έγινε μετά από επιστολή που έστειλε χθες το βράδυ ο υπουργός στην Ομοσπονδία.Ο υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες σε κάθε αίτημα της Ομοσπονδίας απαντούσε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει κανέναν από αυτά.
«Τότε γιατί μας φώναξε να συζητήσουμε;» λέγανε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ η οποία συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι και θεωρείται σίγουρο ότι θα αποφασίσει νέα 48ωρη απεργία από τις 06.00 το πρωϊ του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωϊ της Δευτέρας.

Στην πολυνησιακή Ελλάδα η καλή λειτουργία των θαλάσσιων συγκοινωνιών είναι μονόδρομος για την προάσπιση των Εθνικών συμφερόντων και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Για τον λόγο αυτό η ακτοπλοία είναι θέμα αιχμής για την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα υπάρχουν 502 νησιά εκ των οποίων τα 124 είναι κατοικημένα. Από αυτά τα 48 έχουν λιγότερους από 100 κατοίκους, τα 28 έως 1000 κατοίκους, ενώ τα υπόλοιπα 48 περισσότερους από 1,000. «Ο Εθνικός σκοπός της Ακτοπλοΐας είναι η στήριξη των νησιών, συμπεριλαμβανομένων και των 48 νησιών που έχουν λιγότερους από 100 κατοίκους για να μη γίνουν και αυτά ακατοίκητα. Η τακτική σύνδεση των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα και η σύνδεση των νησιών μεταξύ τους έχουν χωρίς καμία αμφιβολία σαν αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού στα νησιά αυτά και κατ’ αποτέλεσμα την διασφάλιση των Εθνικών μας συμφερόντων με τον καλύτερο τρόπο» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης:

Τετρακόσιοι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της διαγραφής τους από τις σχολές τους, διότι δεν έχει σταθεί μέχρι τώρα δυνατό να εξασφαλίσουν τη ναυτολόγησή τους σε κάποιο πλοίο προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα απαραίτητα δύο εκπαιδευτικά ταξίδια, που αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

"Στο ζήτημα του ακτοπλοϊκού δικτύου, προσπαθούμε να μην υπάρχει διακοπή σύνδεσης και να μην μειωθεί η συχνότητα των συνδέσεων" επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και προσέθεσε:

"Μελετάμε προσεκτικά τον επανασχεδιασμό του δικτύου. Δεν είναι κάτι που αποφασίζεται και εφαρμόζεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν συμβάσεις στις άγονες γραμμές που λήγουν το 2021! Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την εδαφική συνέχεια της χώρας".

Τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού ναυπηγικού σχήματος με την συμμετοχή και του Δημοσίου προτείνει ο πρόεδρος του Ομίλου Νεώριον Ν. Ταβουλάρης! Σημειώνει δε πως το σχήμα αυτό θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα, πάντα εντός των ορίων της κοινοτικών κανόνων, να ξεπεραστούν ορισμένες από τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί, ύστερα από προτάσεις των ελληνικών Αρχών, στο Σκαραμαγκά (απαγόρευση εμπορικών εργασιών και κατασκευές πλοίων για πολεμικά ναυτικά τρίτων χωρών) μέχρι το 2025 (στρατιωτική συμφωνία του 2010).


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 50 guests και κανένα μέλος