Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος εκλεκτών συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Χίο από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου το Θερινό Σχολείο με θέμα: «Θαλάσσιος Τουρισμός και Ανάπτυξη Νησιωτικών Προορισμών: από τη θεωρία στη πράξη».
Το Θερινό Σχολείο περιελάμβανε μια σειρά δίωρων διαλέξεων, οι οποίες απευθύνονταν σε συμμετέχοντες από περιφερειακές διοικήσεις, λιμενικά ταμεία, οργανισμούς λιμένων, ιδιώτες και φοιτητές και κινήθηκαν πάνω σε τρείς βασικούς πυλώνες. Τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού, την ελκυστικότητα προορισμών και τη διαχείριση και την ανάπτυξη λιμένων. Παράλληλα οργανώθηκαν στρογγυλές τράπεζες ανταλλαγής απόψεων με θέματα τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε νησιωτικούς προορισμούς. Την τελευταία ημέρα του Θερινού Σχολείου οι συμμετέχοντες κατέστρωσαν Business Plan για την υπό παραχώρηση Μαρίνα της Χίου και πλάνο ανάπτυξης και προβολή της μαρίνας
.
Επιστημονική Υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου ήταν η Μαρία Λεκάκου, με συνεργάτες την Ευαγγελία Στεφανιδάκη και τον Γιώργο Βαγγέλα.
Οι εισηγητές οι οποίοι ανέπτυξαν τις ενότητες του Θερινού Σχολείου ήταν οι καθηγητές:
Α. Παπαθανάσης - Dean of Study Affairs, Bremerhaven University of Applied Sciences Α. Παπαθεοδώρου - Παν. Αιγαίου, Ross Dowling - Chair of Cruise Committee in Western Australia, Μ. Διακομιχάλης - ΤΕΙ Ηπείρου, Γ. Σπιλάνης - Γ. Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Μ. Λεκάκου - Παν. Αιγαίου, , Α. Πάλλης - Παν. Αιγαίου, Ι.Τσαμουργκέλης - Παν. Αιγαίου ο Δρ. Γ. Βαγγέλας - Παν. Αιγαίου, και η. Ε. Στεφανιδάκη - Παν. Αιγαίου,
και οι εμπειρογνώμονες: Γ. Βερνίκος - Vernicos Yachts και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ. Σ. Καρνάκης - Γενικός Δ/ντης Μαρίνας Αθηνών , Γ. Στεργιόπουλος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Η. Μπίσιας –Εκδότης Ναυτικών Χρονικών, Β. Γκάζικας - Louis Cruise Lines, Ι. Μπράς – Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, A. Στελλιάτος - Πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Τουριστικών Σκαφών, Π. Λουτριώτης - Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιστιοπλοϊκών Τουριστικών Σκαφών και Τ. Πολέμη – Α1 Yachting.
Η προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη αρωγή των χορηγών μας, της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά καθώς και του χορηγού επικοινωνίας μας που ήταν τα Ναυτικά Χρονικά. Παράλληλα ευχαριστούμε πολύ τους συμμετέχοντες που μας τίμησαν με την παρουσία και το ενδιαφέρον τους. Ελπίζουμε να τους έχουμε ανεξαιρέτως συνταξιδιώτες μας στον δύσκολο δρόμο της μεταφοράς γνώσης και της ανάδειξης του θαλάσσιου τουρισμού στις νησιωτικές περιοχές ως πυλώνα σύγχρονης και βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης.
Τo Θερινό αυτό Σχολείο εντάσσεται στα «Διεθνή Θερινά Σχολεία Πανεπιστημίου Αιγαίου» [https://summerschools.pns.aegean.gr] που υποστηρίζονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EKT) και Εθνικούς πόρους.

Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος