Τo 2014 θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου με τον οποίο απελευθερώθηκε πλήρως η ελληνική αγορά της κρουαζιέρας... ...σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
Τo 2014 θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου με τον οποίο απελευθερώθηκε πλήρως η ελληνική αγορά της κρουαζιέρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
• Οι Γερμανοί τουρίστες λένε: όχι διακοπές στην Ελλάδα
Οπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρός της, Μιχάλης Λάμπρος, υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν ως βάσεις για τα ταξίδια των πλοίων τους στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ελληνικά λιμάνια. Ένα ιδιαίτερα σοβαρό κίνητρο είναι η εξοικονόμηση μεγάλου μέρους λειτουργικών εξόδων από τη μείωση της απόστασης με τα ελληνικά νησιά και τα παράλια της Τουρκίας.
Costa, Pulman Tours, Royal Carribean, Tomson, ΜCS είναι ορισμένοι από τους ομίλους που εξετάζουν την ελληνική αγορά. Αλλά, σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους της κρουαζιέρας, υπάρχουν ορισμένα σοβαρά θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα προκειμένου η Ελλάδα να μην χάσει επιπλέον χρόνο. Πρώτα απ' όλα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει ένα σύστημα κράτησης θέσεων σε όλα τα λιμάνια κρουαζιέρας, έτσι ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν έως 3 χρόνια πριν ποιες είναι οι διαθέσιμες θέσεις σε κάθε νησιωτικό ή ηπειρωτικό λιμάνι.
Υποδομές
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η βελτίωση των λιμενικών υποδομών. Ειδικά για τον Πειραιά τα περισσότερα μέλη της ένωσης εμφανίστηκαν σύμφωνα με τα σχέδια να αυξηθούν οι θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων έναντι προτάσεων που έχουν διατυπωθεί για μεταφορά της δραστηριότητας στον όρμο Φαλήρου. Σχετικά με τη δυνατότητα ύψωσης της ελληνικής σημαίας ξανά σε κρουαζιερόπλοια, τα μέλη της ΕΕΚΦΝ ανέφεραν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες παρόμοια με αυτά που δίνει η Ιταλία. Πρόκειται για ένα πλέγμα επιδοτήσεων από το κράτος, των επισκευών πλοίων, των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών και των μισθών των ναυτικών.
Ειδικά όσον αφορά το μισθολογικό κόστος, η ένωση τάχθηκε υπέρ της μείωσης των μισθών του ξενοδοχειακού προσωπικού στα επίπεδα της σύμβασης της ITF.