Στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού για την ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών σε εθνικό, αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκής-εσωτερικής αγοράς, σύμφωνα με τους όρους και τις κατηγορίες που περιλαμβάνει η Συνθήκη της Λισαβόνας και τους στόχους της Διακήρυξης......του Αιγαίου και του Ιονίου για την εδαφική συνοχή και τη νησιωτικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στοχεύουν οι πολιτικές και τα μέτρα κειμένου θέσεων, το οποίο κατέθεσε η ΕΣΕΕ στον υπουργό Ναυτιλίας, Κωνσταντίνο Μουσουρούλη.

H ΕΣΕΕ, διά του προέδρου της, Βασίλη Κορκίδη, ζητεί από την κυβέρνηση να αποφασίσει την άμεση υλοποίηση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στο 6,5% για τα νησιά.


Πρόκειται για εξειδικευμένες προτάσεις, που διαμορφώθηκαν κατόπιν ερευνών, διαβουλεύσεων και επισκέψεων του προέδρου της Συνομοσπονδίας, Βασίλη Κορκίδη, και μελών του δ.σ., με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου στη Νησιωτική Ελλάδα και γενικότερα της θαλάσσιας περιοχής. H ΕΣΕΕ ζητά, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση να αποφασίσει την άμεση υλοποίηση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στο 6,5%, όπως έπραξε στο αίτημα των ξενοδόχων για τους ίδιους τουριστικούς και εμπορικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου έχουν υιοθετήσει όλα τα συμπεράσματα και τα πορίσματα των νησιωτικών συνεδρίων και εισηγούνται:

* Επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού στα νησιά μας - ένας μοχλός ανάπτυξης.

* Διατήρηση των ΔΟΥ στα νησιά.

* Επαρκή στελέχωση των απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών.

* Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικής απασχόλησης.

* Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού π.χ. πολιτιστικός, θρησκευτικός, οικολογικός, ιατρικός, ναυτοτουρισμός κ.λπ.

* Αποτελεσματικότερο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του παρεμπορίου (στάσιμου και πλανόδιου).

* Αύξηση δαπανών για την υγεία και στελέχωση προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) των Κέντρων Υγείας των νησιών.

* Μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

* Ιδρυση γραφείων ΟΑΕΕ στις Κυκλάδες.

* Ενίσχυση των δρομολογίων των άγονων γραμμών σε ετήσια βάση.

Στο ίδιο κείμενο, τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής παροχών στους νησιώτες αντίστοιχων του θαλάσσιου μεταφορικού ισοδύναμου, κατά το οποίο οι προσφερόμενες υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να συγκλίνουν με τις υπηρεσίες των χερσαίων μεταφορών, όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του χρήστη, τη χρονική διάρκεια του ταξιδιού και την προσφερόμενη ποιότητα (όπως η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας). Συναφώς, προτείνονται τα εξής:

* Να εξακολουθεί να υφίσταται η διάταξη που προσαυξάνει το αφορολόγητο πρώτο κλιμάκιο κατά 50%, χωρίς αποδείξεις γι' αυτήν την προσαύξηση, για τους κατοίκους νησιών μέχρι 3.100 κατοίκους.

* Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

* Μείωση κατά 5 μονάδες των συντελεστών φορολόγησης των εποχικών εμπορικών καταστημάτων στα νησιά και κατά 10 μονάδες όσων λειτουργούν όλο το χρόνο.

* Καθιέρωση ειδικού καθεστώτος έκτακτων εισφορών και λοιπών έκτακτων φορολογήσεων, λόγω της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους στα νησιά μας.

* Απαλλαγή της νησιωτικής επιχειρηματικότητας από παρωχημένους θεσμούς, όπως η υποχρέωση αναγγελίας των συμβάσεων αγοράς ή μίσθωσης ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, με ποινή την εγκυρότητά τους.

* Ενίσχυση της πρωτοβουλίας αξιοποίησης επισκεπτών «Summer Shopping Agora» κατά την τουριστική περίοδο, με στόχο την προβολή της ποιοτικής υπεροχής των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών των νησιών μας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, εξάλλου, στην ανάγκη να διαμορφωθεί -ως επιπλέον μέτρο ενίσχυσης- ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, στο ίδιο ύψος με τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλαδή στο 6,5%. Η συγκεκριμένη μείωση πρέπει να αφορά τους ναύλους τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των εμπορευματικών μεταφορών και -αν θεσμοθετηθεί-, όπως επισημαίνεται, θα έχει άμεση ανταποδοτικότητα για τους εξής λόγους:

* Πρώτον, θα βοηθήσει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, μειώνοντας το κόστος μετάβασης από και προς τα νησιά. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί η αναγκαία δυνατότητα μετακίνησης των νησιωτών προς τα άλλα νησιά ή την ενδοχώρα για λόγους επαγγελματικούς, ιατρικούς κ.λπ. ανεξαρτήτως εποχής, βοηθώντας στη διατήρηση πολύτιμου ανθρώπινου και οικονομικού κεφαλαίου.

* Δεύτερον, θα είναι μία καλή αρχή για την εναλλακτική προσέγγιση του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδύναμου», δηλαδή της εξίσωσης του κόστους μεταφοράς σε σχέση με την απόσταση, είτε πρόκειται για ηπειρωτικές είτε για νησιωτικές περιοχές. Υπ' αυτό το καθεστώς, θα υπάρξει μία άμεση ανταγωνιστική διέξοδος για την παραγωγή των νησιωτικών προϊόντων προς τα άλλα νησιά και τις κεντρικές αγορές της χώρας.

Πολλαπλά οφέλη

H υλοποίηση της πρότασης εκτιμάται πως θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη των νησιωτικών κοινωνιών, της ίδιας της ακτοπλοΐας, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, καθώς η ανάπτυξη που θα έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο θα αντισταθμίσει, αλλά τελικά θα πολλαπλασιάσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα που χάνονται από την αρχική μείωση του συντελεστή στο 6,5%.

Υπογραμμίζεται δε ότι η συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλίας στη μεταφορά διά θαλάσσης των εισαγωγών και των εξαγωγών της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι μπορεί να βελτιώσει τη διεθνοποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών επιχειρήσεων των νησιωτικών παραγωγικών περιοχών. Σύμφωνα με την επίκαιρη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, το μέσο κόστος που απαιτείται για την εξαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα, διαμορφώνεται στα 1.153 δολ., έναντι 1.043 δολ. στην Ε.Ε., ενώ για τις εισαγωγές το κόστος είναι 1.265 δολ., έναντι 1.098 δολ. στην Ε.Ε., με μέσο χρόνο διεκπεραίωσης 20-25 ημέρες, έναντι 12 ημερών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 142 guests και κανένα μέλος