Ανύπαρκτες ήταν χθες το βράδυ οι ελπίδες για το αεροσκάφος Airbus A330-220 της Air France, το οποίο καθώς εκτελούσε την πτήση Ρίο ντε Τζανέιρο-Παρίσι με 228 επιβαίνοντες, χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ, το πρωί, πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι συγγενείς των επιβαινόντων μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αναμένοντας με αγωνία οτιδήποτε νεώτερο. Από την Αεροπορική Υπηρεσία της Βραζιλίας ανακοινώθηκε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης κοντά στο νησί Φερνάντο ντε Νορόνια, στα ανοικτά των βόρειων ακτών της χώρας. Η Γαλλία έστειλε επίσης αρκετά αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, αναπάντητα παρέμεναν τα ερωτηματικά για τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα.

Η επικρατέστερη εκδοχή ήταν ότι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το αεροσκάφος έπεσε σε καταιγίδα και χτυπήθηκε από κεραυνό. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Air France, το αεροπλάνο είχε εκπέμψει, πριν χαθεί, σήμα για προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα, αφού πέρασε μέσα από καταιγίδα με ισχυρές αναταράξεις. Το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ ύστερα από 3,5 ώρες πτήσης κι ενώ είχε «προχωρήσει πολύ» πάνω από τον Ατλαντικό.

«Το πιο πιθανό είναι ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της Air France Φρανσουά Μπρους. «Το αεροπλάνο εισήλθε σε ζώνη καταιγίδων με ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσαν δυσλειτουργίες».

Στη συνέχεια, όμως, ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπισερό, εκτίμησε ότι η «οποιαδήποτε υπόθεση θα είναι ψευδής και λανθασμένη».

Στην πτήση AF 447 υπήρχαν 216 επιβάτες -ανάμεσά τους, ένα νεογέννητο, επτά παιδιά, 82 γυναίκες και 126 άνδρες- και 12μελές πλήρωμα. Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Ζαν-Λουί Μπορλό έκανε λόγο για μια πλειοψηφία Βραζιλιάνων επιβατών, σαράντα Γάλλους και περισσότερους από είκοσι Γερμανούς.

Στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ συγκροτήθηκε κέντρο διαχείρισης κρίσης. Οι συγγενείς των επιβαινόντων μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αναμένοντας με αγωνία οτιδήποτε νεώτερο.Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 guests και κανένα μέλος