Σε ένα… τεράστιο ελικοδρόμιο μετατρέπονται το καλοκαίρι πολλά από τα μικρά νησιά κυρίως των Κυκλάδων εφόσον τα υπάρχοντα ελικοδρόμια χωροταξικά δεν… βολεύουν τους βιαστικούς επισκέπτες.Όσο το καλοκαίρι προχωράει και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια εξαντλούνται όσοι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ναυλώνουν ένα ελικόπτερο για να τους μεταφέρει στον τουριστικό προορισμό της επιλογής τους… Το γεγονός, όμως, ότι το εκάστοτε ελικοδρόμιο του νησιού βρίσκεται εκτός τουριστικού ενδιαφέροντος οδηγεί τον πιλότο είτε οικειοθελώς είτε κατόπιν παραίνεσης να αποφασίζει να το προσγειώσει κατά το δοκούν όπου τον εξυπηρετεί.

Κατά συνέπεια, όποιος διαθέτει μία οικονομική ευρωστία και θέλει να περάσει ένα σαββατοκύριακο ή τις καλοκαιρινές του διακοπές σε ένα κυκλαδονήσι ή άλλο μικρό νησί του Αιγαίου ναυλώνει ένα ελικόπτερο και προσγειώνεται εν μέσω σπιτιών, ηλεκτρικών στύλων και καλωδίων, στις παρυφές πολυσύχναστων δρόμων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των διερχόμενων…

Οπότε μην εκπλαγείτε αν την ώρα που απολαμβάνετε τον καφέ σας ή την ηλιοθεραπεία σας, ή ακόμα και όταν οδηγείται δείτε ένα ελικόπτερο να προσπαθεί να προσγειωθεί κάπου κοντά σας.

Αυτές οι ανεξέλεγκτες προσγειώσεις και απογειώσεις αποτελούν μέγιστο κίνδυνο για όσους βρίσκονται στην περιοχή, ειδικά όταν υπάρχει ελικοδρόμιο και μάλιστα αδειοδοτημένο το οποίο προκειμένου να φτιαχτεί δαπανήθηκαν τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

«Το κενό στη διεθνή νομοθεσία που επιτρέπει στον πιλότο όταν επρόκειτο για ιδία χρήση να προσγειώνει το ελικόπτερο κατά βούληση σε μη κατοικημένη περιοχή ευθύνεται για ανάλογες συμπεριφορές χειριστών. Το θέμα είναι όμως ότι η πολεοδομία σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει διευκρινίσει τι χαρακτηρίζεται ακριβώς στα νησιά μη κατοικημένη περιοχή.

Γι αυτό και παρατηρείται αυτή η άναρχη και εντελώς επικίνδυνη κατάσταση», λέειο αερολιμενικός και γενικός γραμματέας της ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας), κ. Ρόνης Μαθιουδάκης.

Και ενώ τα 34 από τα 62 αδειοδοτημένα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ελικοδρόμια λειτουργούν σε νησιά όπου το καλοκαίρι λόγω διακοπών χρησιμοποιούνται περισσότερο, κανένας δεν παίρνει την ευθύνη έτσι ώστε οι προσγειώσεις και απογειώσεις να πραγματοποιούνται αποκλειστικά στους χώρους τους και όχι ανεξέλεγκτα όπου βολεύει τον καθένα.

Πρόσφατα στη Σέριφο, όπου το υπάρχον ελικοδρόμιο βρίσκεται σε περιοχή αρκετά μακριά από το κέντρο του νησιού και όπως αποδεικνύεται δεν φαίνεται να… εξυπηρετεί τους επισκέπτες του, οι παραθεριστές έγιναν μάρτυρες ανάλογων επικίνδυνων προσγειώσεων και απογειώσεων.

Το ελικοδρόμιο του νησιού που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και συντηρείται ανελλιπώς χάρη στα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών δεν επελέγη από τον πιλότο, μάλλον γιατί δεν ήταν κοντά στο σημείο όπου επρόκειτο να διαμείνουν οι επιβάτες του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων, ήταν πιο εύκολο να προσγειώσει το ελικόπτερο ανάμεσα σε στύλους της ΔΕΗ και καλώδια από το να κατευθυνθεί προς το ελικοδρόμιο όπου πληρούνται στο έπακρο οι προδιαγραφές που έχει θέσει η ΥΠΑ για τη λειτουργία του.

Ποια ελικοδρόμια στις Κυκλάδες έχουν άδεια

* Αγ. Φωκάς Τήνου

* Αμοργός

* Ανάφη

* Άνδρος (Κάβο Στάρα)

* Δονούσα

* Ηρακλειά

* Θηρασία

* Ίος

* Κέα

* Κίμωλος

* Κουφονήσια

* Κύθνος

* Σέριφος

* Σίκινος

* Σίφνος

* Σχοινούσα

* Φολέγανδρος


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 guests και κανένα μέλος