
Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων ζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάργηση του ΕΤΑΚ κι επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τη μη επιβάρυνση με την εισφορά του Ν.128/1975 των υπολοίπων δανείων καθώς και των χορηγούμενων δανείων ή πιστώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τα ξενοδοχεία της χώρας. Επίσης, ζήτησαν την άμεση λύση στο ζήτημα της καταβολής της επιδότησης σε όσους υπήχθησαν στο μέτρο κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και πρόβλεψη νέας αντίστοιχης ρύθμισης για το 2010 με την προσθήκη των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και την ένταξη του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας. Εξάλλου, κατέθεσαν αίτημα για την αύξηση του αριθμού των 750.000 δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού του ΟΕΕ για το έτος 2010. Η υφυπουργός χωρίς να δεσμευθεί για οτιδήποτε ανέφερε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα της ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και τα μέλη της ομοσπονδίας είχαν την πρώτη συνάντηση και με τη νέα υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Ολγα Κεφαλογιάννη.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αντέδρασε έντονα, χθες, σε σχέση με τις διαρροές κυβερνητικών στελεχών που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, στο επίπεδο του 15%. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού ο οποίος προεκλογικά ανέφερε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μια μείωση της τάξης του 2% στον ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Μάλιστα, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, ανέφερε ότι η Ελλάδα μεταξύ 2005 και 2009 είναι η μοναδική χώρα η οποία αύξησε τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, ενώ η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία τον διατήρησαν χαμηλά και η Κύπρος και η Τουρκία τον μείωσαν.
Ο ΣΕΤΕ καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την ύπαρξη σταθερού φορολογικού πλαισίου και κυρίως να αποφύγει αιφνιδιασμούς που, εκτός της μεγάλης ζημιάς που θα προκαλέσουν στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, θα επιφέρουν τεράστια μείωση των εσόδων του κράτους και σημαντική μείωση στην απασχόληση.