Δύο γυναίκες κρατούν «αιχμάλωτη» την διεθνή αγορά ενέργειας! Δύο κυρίες της πολιτικής, ευθύνονται για την ενίσχυση, σχεδόν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, της τιμής του μαύρου χρυσού στη διαπραγμάτευση της Τρίτης, πρωτίστως όμως για την εξύφανση πλείστων όσων σεναρίων για τις περαιτέρω εξελίξεις στο χώρο των πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά και ως προς την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Αργεντινής και Ισπανίας, ίσως στην κρισιμότερη περίοδο για τη χώρα της Ιβηρικής που ήδη ταλανίζεται από πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Πρωταγωνίστριες του … σήριαλ η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ και η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης και Γενική Γραμματέας του Λαϊκού κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η κυρία Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ.

Η υπόθεση ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα με την απόφαση της προέδρου της Αργεντινής να ξεκινήσει τις διαδικασίες κρατικοποίησης της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, θυγατρικής της ισπανικής Repsol. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κυρία Κίρχνερ ουσιαστικά κατάσχεσε τις μετοχές της YPF, με το αιτιολογικό ότι η – υπό ισπανικό έλεγχο – διοίκηση της εταιρείας αρνείτο να «συμμορφωθεί» με την απαίτηση της κυβέρνησης να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα και να προχωρήσει άμεσα σε νέες επενδύσεις ώστε να τιθασευτούν οι συνεχιζόμενες αυξητικές τάσεις στην τιμή λιανικής των καυσίμων. Εν μια νυκτί αντικατέστησε τον επικεφαλής της εταιρείας – η οποία ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του ’90 – και σήμερα είναι μακράν η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στη χώρα που ελέγχει και το μεγαλύτερο αριθμό πρατηρίων στην Αργεντινή, άρα και την αγορά λιανικής.

Ο αιφνιδιασμός απόλυτος. Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Ραχόι αντέδρασε με άμεση, νυχτερινή, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και λίγο αργότερα, η εκπρόσωπός του κυρία ντε Κοσπεδάλ, κατήγγειλε την «εχθρική», όπως την χαρακτήρισε, κίνηση της Αργεντινής και προανήγγειλε πως η Ισπανία ότι θα λάβει τα δέοντα «σαφή και ισχυρά μέτρα».

Ο αιφνιδιασμός και για τη διεθνή αγορά ενέργειας ομοίως απόλυτος. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 104,4 δολάρια το βαρέλι και οι τοποθετήσεις σε συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης ήταν αρχικώς εξαιρετικά περιορισμένες.

Λογικά όλοι κρατούν την ανάσα τους καθώς πέραν όλων των άλλων ουδείς μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη της υπόθεσης. Με τον πιο αστάθμητο παράγοντα να είναι ακριβώς οι δύο κυρίες που «χειρίζονται» την κρίση.

Η μεν Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ έχει αποδείξει πως διαθέτει την αποφασιστικότητα να λάβει αποφάσεις, όσο σκληρές ή αντιδημοφιλείς κι αν είναι αυτές.

Εξάλλου αυτή δεν είναι η πρώτη κρατικοποίηση που αποφασίζει επί προεδρίας της η κυρία Κίρχνερ. Το 2008 κρατικοποίησε τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας, αφού πριν είχε ουσιαστικά εκδιώξει από τη χώρα το ΔΝΤ (!) και μεσούσης της πιο ακραίας χρηματοοικονομικής κρίσης στην Αργεντινή, ενώ ανάλογη κίνηση έκανε και με τον επίσημο αερομεταφορέα της χώρας, την Aerolineas Argentinas.

Την ίδια ώρα η κυρία Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ είναι κι αυτή με τη σειρά της μια εξόχως «σκληρή παίκτρια». Στα 47 της χρόνια έχει αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση της ιεραρχίας του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, είναι κυβερνήτης της αυτόνομης κοινότητας Castile-La Mancha και προαλείφεται για ακόμα υψηλότερες θέσεις.

Η κυρία ντε Κοσπεδάλ έχει πλήρη επίγνωση ότι η χώρα της αυτή την περίοδο βρίσκεται ίσως στην πιο δυσχερή θέση καθώς αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την οικονομική κρίση και το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση Ραχόι είναι να δείξει στις αγορές μια υποχωρητικότητα απέναντι σε αυτό το ευθύ πλήγμα προς τα συμφέροντά της.

Κι έτσι από την αρχή ανέλαβε να «σκληρύνει» το … παιχνίδι. Ενδεικτική της «στρατηγικής» που προφανέστατα θα ακολουθήσει στην περίπτωση της κόντρας με την κυρία Κίρχνερ για την YPF είναι και η … διαρροή που με αστραπιαία ταχύτητα έφτασε στα διεθνή ΜΜΕ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Αργεντινής περί κρατικοποίησης της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτήν, η Repsol βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση του μεριδίου της στην YPF στον κινεζικό πετρελαϊκό κολοσσό Sinopec.

Με δυο λόγια η Ισπανική πλευρά «προειδοποιεί» τώρα την Αργεντινή ότι θα πρέπει να τα βάλει με τους Κινέζους αν επιμείνει στην κρατικοποίηση της YPF. Κι όλα αυτά ενώ η Κίνα έχει μετεξελιχθεί, τον τελευταίο χρόνο, στον υπ’ αριθμόν δύο εμπορικό εταίρο της Αργεντινής. Άρα δεν είναι κατάλληλη η ώρα να ανοίγουν τέτοια μέτωπα …

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 63 guests και κανένα μέλος