Η παγκόσμια ναυτιλία «ξορκίζει» τις πολιτικές λιτότητας που υιοθετούν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς όπως εκτιμούν κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου συνιστούν κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Αλλο μείωση της σπατάλης και άλλο προσήλωση στη λιτότητα. Με τέτοια πολιτική μπορεί να αποβεί καταστροφική είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρος Πολέμης πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (ICS), μιλώντας στο διεθνές συνέδριο World Shipping Congress που οργάνωσαν στην Ελλάδα οι «Financial Times».

Όλοι σχεδόν οι ομιλητές του συνεδρίου, στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν η «Ν», αναφέρθηκαν στην ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης ως πολιτικής ενίσχυσης του παγκόσμιου εμπορίου και της ναυτιλίας, η οποία πλήττεται όχι μόνο από την υπερπροσφορά πλοίων, αλλά και τη μείωση της ζήτησης.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για προληπτικά και συντονισμένα μέτρα από τις προηγμένες οικονομικά χώρες για την τόνωση της ζήτησης, ώστε να στηριχθεί η παγκόσμια ανάπτυξη είπε ο Dr Supachai Panitchpakdi, γενικός γραμματέας της Unctad.

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου παρουσιάζει ρυθμούς επιβραδυντικούς ανέφερε ο κ. Panitchpakdi. Ο ρυθμός αύξησης από 12% το 2010, έπεσε στο 6,6% το 2011 και αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 4,4% το 2012.


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 324 guests και κανένα μέλος