Η πολιτική αστάθεια διώχνει τους τουρίστες. Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται σχεδόν όλος ο τουριστικός κόσμος της χώρας, καθώς από την περασμένη Δευτέρα, η ροή των κρατήσεων παρουσιάζει σημαντική πτώση της τάξης του 50%.
Οι on line κρατήσεις στα ξενοδοχεία συνεχίζουν για 8η μέρα να είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Μάιο. Ενώ στο σύνολο τους οι κρατήσεις εμφανίζουν πτώση πάνω από 20%.

Ας σημειωθεί ότι ο Μάιος είναι ο μήνας βαρόμετρο για την πορεία της τουριστικής σεζόν και πραγματοποιούνται τουλάχιστον 3εκ κρατήσεις. Και οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μεγάλη μείωση στα τουριστικά έσοδα φέτος που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 15% (11δισ ευρώ τα έσοδα του 2011 και 16εκ άτομα οι αφίξεις).

«Οι κρατήσεις του Μαΐου, δείχνουν πως θα εξελιχθεί η χρονιά και η εικόνα σήμερα κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι», αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Ανδρέας Μεταξάς και σημειώνει πως αντί να έχουμε επιτάχυνση στις κρατήσεις αυτές βαίνουν μειούμενες.

Στο μεταξύ υπήρξαν και οι πρώτες ακυρώσεις γκρουπ, που είχαν κλείσει πακέτα για τον Ιούλιο στην Κρήτη. Οι πράκτορες επικαλούνται λόγους πολιτικής αστάθειας για το σπάσιμο των συμβολαίων και παράλληλα εκφράζουν το φόβο «για ανεξέλεγκτα επεισόδια» και απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Εξάλλου στην κορύφωση της σεζόν το 2010 και 2011, οι τουρίστες βρέθηκαν αντιμέτωποι, με επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, με τις απεργίες των βυτιοφόρων, με τις απεργίες ταξί αλλά και τους αποκλεισμούς αεροδρομίων και λιμανιών.

«Αν η πτώση του 50% διατηρηθεί τότε θα χάσουμε 1,5 εκατομμύριο τουρίστες που είναι εξαιρετικά σημαντικό νούμερο και δύσκολα θα αναπληρωθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΕΘΝΟΣ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και υπογραμμίζει πως: αν η πολιτική αστάθεια παραταθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου τότε ο τουρισμός θα έχει μεγάλο «πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ελληνικών Τουριστικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γιώργο Τελώνη, «ξένοι tour operators παγώνουν τα συμβόλαια μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για την πορεία των τουριστικών εσόδων φέτος και προβλέπει διψήφιο ποσοστό μείωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: αν η μείωση διατηρηθεί στο επίπεδο του 10% τότε θα είμαστε τυχεροί. «Με δεδομένη την έως τώρα κάμψη στις αφίξεις, αν συνεχιστεί η μείωση στο ρυθμό των κρατήσεων, και όσο διατηρείται το κλίμα ακυβερνησίας, περιορίζονται όλο και περισσότερο οι δυνατότητες αντιστροφής της αρνητικής εικόνας και ανάκτησης μέρους έστω των απωλειών», συμπληρώνει ο κ. Ρέτσος.

Ο φόβος για την πολιτική αστάθεια έχει κυριολεκτικά «παγώσει» τη ροή κρατήσεων στα ξενοδοχεία του Ιονίου. Η κατάσταση μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί αναφέρει η κ. Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος των ξενοδόχων Λαγανά- Ζακύνθου και μέλους του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και συμπληρώνει πως «αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί τότε η κατάσταση για τον τουρισμό θα είναι μη αναστρέψιμη».

ΠΗΓΗ: Ημερησία


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 304 guests και κανένα μέλος