Με την κρίση στη ναυτιλιακή αγορά να βρίσκεται τώρα στο τέταρτο έτος, οι τραπεζίτες υποχρεώνονται να προχωρούν σε κατασχέσεις πλοίων για να προστατεύσουν τα δάνειά τους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Credit Suisse μαζί με μία ομάδα κινεζικών τραπεζών κατάσχεσαν επτά δεξαμενόπλοια που βρίσκονται στο ναυπηγείο Dongfang της Σιγκαπούρης για οφειλές ύψους 250 εκατ. δολ.

Οι τράπεζες έχουν πάρα πολλά προβλήματα με τα ναυτιλιακά δάνεια, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο Nigel Prentis, επικεφαλής της HSBC Shipping Services. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, που οφείλεται στις αυξημένες παραγγελίες κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών πίεσε τις αξίες μεταπώλησης των πλοίων.

Η αξία ενός δεξαμενόπλοιου μεταφοράς αργού πετρελαίου, έχει μειωθεί στα επίπεδα των 90 εκατ. δολ. από 162 εκατ. δολάρια το 2008. Επίσης η αξία ενός πλοίου ξηρού χύδην φορτίου τύπου Capesize που μεταφέρει βασικά προϊόντα όπως σίδηρο και άνθρακα έχει υποχωρήσει στα 44 εκατ. δολ. από σχεδόν 100 εκατ. δολ. το 2008.

Πολλές τράπεζες πιστεύεται ότι διαθέτουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αναλάβουν τα πλοία και τη διαχείρισή τους αντί να υπονομεύσουν περαιτέρω τις τιμές με μια διαδικασία πλειστηριασμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανική Commerzbank, από τις μεγαλύτερες τράπεζες με ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο στη ναυτιλία, η οποία έχει ήδη αποφασίσει, να αξιοποιήσει ναυτιλιακές εταιρείες για να τρέξουν τα πλοία για λογαριασμό της τράπεζας.

Η κατάσχεση πλοίων είναι μια λύση έσχατης ανάγκης για τις τράπεζες, δήλωσε ο κ. Βασίλης Καρατζάς, διευθύνων σύμβουλος της Karatzas Marine Advisors.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Μερική Αναδημοσίευση


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 265 guests και κανένα μέλος