Η ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα οδηγήσει φέτος χαμηλότερα την διεθνή τουριστική κίνηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι η διεθνής τουριστική κίνηση θα καταγράψει μεταβολή από 0% έως και -2%», σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού την Τρίτη.
Πηγή: Kykladesnews.gr
Μαζί με την αμερικανική ήπειρο, η Ευρώπη θα είναι η περιοχή που θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, δεδομένου του ότι οι αγορές προέλευσης τουριστών βρίσκονται ήδη ή πρόκειται να εισέλθουν σε ύφεση» εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.Η προβλεπόμενη πιθανή συρρίκνωση κατά 2% «ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη», σχολίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ταλέμπ Ριφάι.
«Αναμένουμε εξελίξεις οι οποίες δεν θα είναι γεωγραφικά ομοιογενείς. Εκτιμάμε ότι η αμερικανική ήπειρος θα έχει ελαφρά καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη, αλλά όχι τόσο καλές όσο η Αφρική, η Μέση Ανατολή ή η Ασία» σημείωσε.
Τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού έδειξαν αύξηση 2% των αφίξεων τουριστών παγκοσμίως, πέρυσι, σε σχέση με το 2007 (ο αριθμός τουριστών ανήλθε σε 924 εκατ. άτομα).
«Διαπιστώσαμε απότομη μεταβολή της τάσης στα μέσα του χρόνου» υπογράμμισε ο διευθυντής μελετών, Τζον Κέστερ.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2008, οι αφίξεις τουριστών σημείωσαν αύξηση 5%, ενώ στο δεύτερο υποχώρησαν κατά 1%.
Τα προβλήματα τα οποία ανέκυψαν στο δεύτερο εξάμηνο πέρυσι είχαν να κάνουν «με τη χρηματοπιστωτική κρίση, την έλλειψη εμπιστοσύνης, την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, την ανεργία και ορισμένες κοινωνικές ταραχές» σχολίασε ο Τζον Κέστερ.
«Σταθήκαμε μάρτυρες απότομης εξασθένησης της εμπιστοσύνης στον κλάδο» πρόσθεσε.
Το 2003 ήταν η τελευταία χρονιά που καταγράφηκε μείωση της διεθνούς τουριστικής κίνησης σε ετήσια βάση (-1,4% σε σχέση με το 2002).
Η μακροπρόθεσμη τάση είναι, ωστόσο, θετική, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΤ, Τζέφρι Λίπμαν, εκτιμώντας ότι «σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα επανέλθουμε σε αναπτυξιακή τροχιά».
Προς το παρόν, ο Οργανισμός δεν διαθέτει στοιχεία ανά χώρα για να συνθέσει την κατάταξη των προτιμούμενων προορισμών το 2008. Το 2007, στην κορυφή της κατάταξης ήταν η Γαλλία και δεύτερη ήταν η Ισπανία.
Μισό εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες, κυρίως από Αγγλία και Γερμανία, αναμένεται να «στερήσει» από τη χώρα μας η ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία του ελληνικού τουρισμού είναι φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου. Τα σημάδια κόπωσης που δείχνει φέτος το τουριστικό μας προϊόν, υπάρχουν φόβοι ότι θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον.
Oι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μισό εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες την επόμενη χρονιά. Άγγλοι, Αμερικανοί και Γερμανοί τουρίστες υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν στη χώρα τους ή θα επιλέξουν φθηνούς προορισμούς. Με το μεγαλύτερο πλήγμα μιας τέτοιας απώλειας να το δέχονται οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, που αποτελούν την πλειονότητα του κλάδου, καθώς και οι 800.000 εργαζόμενοι σήμερα στον τουρισμό.
Ήδη σύμφωνα με τον Γιώργο Καββαθά, γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ, φέτος «ο τζίρος των εστιατορίων, των ταβερνών και των καφέ σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας μειώθηκε κατά 30%.
Ανάλογη μείωση στον τζίρο τους είχαν και τα εμπορικά καταστήματα. Η οικονομική κρίση θα φέρει σημαντική ύφεση στην τουριστική κίνηση. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως έγινε στη Γαλλία και την Ιταλία. Δεν υπάρχει κατεύθυνση σ' εμάς. Αντίθετα, καταργείται το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα Ταμεία μας παραπαίουν».
Πιέσεις
Οι προκρατήσεις για την επόμενη χρονιά, που έχουν ήδη ξεκινήσει εν τω μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 10% με 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια τα συμβόλαια που υπογράφουν οι ξένοι τουρ οπερέιτορ με τους Έλληνες ξενοδόχους, έχουν μετατραπεί από commitment (δεσμευτικά) σε allotment (ελεύθερης συνεργασίας), ενώ οι πιέσεις για όλο και χαμηλότερες τιμές συνεχίζονται ακάθεκτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιοκτήτες τριάστερων ξενοδοχείων σε δημοφιλείς περιοχές καλούνται να δεχθούν από τους ξένους τουρ οπερέιτορ ως αντίτιμο για ένα δίκλινο δωμάτιο, 9 ευρώ.
Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν παράγοντες του τουρισμού στην εκτίμηση ότι οι αφίξεις θα είναι μειωμένες τουλάχιστον 5% με 7%, ενώ μειωμένα θα είναι και τα έξοδα ανά τουρίστα με δεδομένο ότι περιορίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια η διάρκεια των διακοπών.
ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Ξενοδόχοι και πράκτορες σε τροχιά λουκέτου
Μικρά καταλύματα -ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια- και ταξιδιωτικά γραφεία βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αναγκάζονται να στραφούν στη λύση της συνεργασίας μεταξύ τους, προκειμένου να γλιτώσουν το «λουκέτο». Τα κρούσματα ταξιδιωτικών γραφείων που κλείνουν είναι διαρκή, τόσο στην περιφέρεια όσο και στην Αττική, ενώ οι «συμμαχίες» αποτελούν τουλάχιστον προς το παρόν μονόδρομο για την επιβίωσή τους.
«Παρόλο που κανείς τη στιγμή αυτή δεν μπορεί να εκτιμήσει τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί ωστόσο να προβλέψει με βεβαιότητα ότι το 2009 θα είναι σημαντικά χειρότερο από το 2008» τονίζει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).
«Δεν πάει άλλο. Οι μικροί σβήνουν» τονίζει ο Σπύρος Γαλιατσάτος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), για να επισημάνει ότι «ανεξάρτητα από τη διεθνή κρίση η μειωμένη τουριστική κίνηση στη χώρα μας ήταν δεδομένη από πέρσι μια και έχουμε χάσει και συνεχίζουμε να χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γιάννη Ευαγγέλου, πρώην προέδρου των ταξιδιωτικών γραφείων Ελλάδας (ΗΑΤΤΑ).
«Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα. Ωστόσο, αν κινηθούμε σωστά δεν θα «χάσουμε το παιχνίδι». Θα πρέπει να είμαστε συνετοί στην τιμολογιακή πολιτική μας και επιθετικοί και οργανωμένοι στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.