Μετά την αποδοχή από όλες τις πλευρές της πρότασης του υπουργού ναυτιλίας για τακτοποίηση του προβλήματος απορρόφησης των σπουδαστών των ναυτικών ακαδημιών από τις διαχειρίστριες εταιρείες, τίθεται το ζήτημα ποια θα είναι η αμέσως επόμενη διορθωτική παρέμβαση. Στο ερώτημα της εβδομάδας τέθηκαν τρεις κατευθύνσεις – ακτοπλοία, ανταγωνιστικότητα σημαίας, απασχόληση Ελλήνων ναυτικών- και κανένας δεν ψήφισε ‘’κανένα εκ των παραπάνω’’, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές είναι ίσως οι τρεις πιο επείγουσες.
Ενώ η αρθρογραφία έχει περιγράψει επί μήνες και με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα των επιχειρήσεων της ακτοπλοίας, όπως εξάλλου και την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής σημαίας, το πρόβλημα κατά τους αναγνώστες μας βρίσκεται αλλού.
Σε ποσοστό 67% οι ψήφοι πήγαν στην προώθηση της απασχόλησης Ελλήνων στα πλοία, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στις άλλες δύο κατευθύνσεις ( ακτοπλοία 14%, ανταγωνιστικότητα 18%).
Η σύμπτωση της διεθνούς ύφεσης με την κατάρρευση των ναυλαγορών έχει θέσει σε κίνηση φυγόκεντρες δυνάμεις από την Ελληνική αγορά ναυτικής εργασίας με αποτέλεσμα να μη μπορούν να βρούνε μπάρκο πολλοί Έλληνες αξιωματικοί. Το ζήτημα αυτό θέτει μεταξύ άλλων και το ενδιαφέρον ερώτημα πως και με ποιους τρόπους η εμπορική μας ναυτιλία θα απορροφήσει στο εγγύς μέλλον τους μεγάλους αριθμούς εισερχομένων σπουδαστών στις ναυτικές σχολές.
Πεδίον δόξης λαμπρόν συνεπώς για όσους επιθυμούν να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες εις τρόπον ώστε να ικανοποιούν την πλειοψηφία. Αναμένουμε ανάληψη πρωτοβουλιών.Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 268 επισκέπτες και κανένα μέλος