
Θα αυξηθούν οι επενδύσεις στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά
Επίσκεψη στη COSCO
Την πρόθεση της Κίνας να προχωρήσει σε νέες αγορές ελληνικών ομολόγων στο μέλλον εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Τζιαμπάο σε δηλώσεις του μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Η Κίνα θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξει τις χώρες της Ευρωζώνης και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την κρίση», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι, χέρι με χέρι με την ΕΕ, σας επιβάτες στο ίδιο πλοίο, να ενισχύσουμε τη συνεργασία ... για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης», σημείωσε.
Γνωστοποίησε ακόμη πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να αυξήσει τις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων, ενώ τόνισε πως έχει ήδη προτρέψει κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ακόμη πως θα αυξηθούν οι επενδύσεις στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και παράλληλα προανήγγειλε στη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στην Κίνα.
«Όταν η Ελλάδα βρίσκεται στη δύσκολη στιγμή η Κίνα είναι έτοιμη να προσφέρει» είπε, σημειώνοντας πως η χώρα μας είναι ο πιο αξιόπιστος φίλος του Πεκίνου στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα μέσω της πρόθεσης του Πεκίνου να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων αλλά και της αύξησης των επενδύσεων στον Πειραιά. Ο Γ. Παπανδρέου εξήρε τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, διάσταση της ναυτιλιακής συνεργασίας με την Κίνα, σημειώνοντας πως στις κατ' ιδιάν συνομιλίες συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο πλευρών και στο λιμάνι του Πειραιά και σε άλλες περιοχες της χώρας.
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας, υπεγράφησαν πενταετές μνημόνιο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων, καθώς και εννέα συμφωνίες επιχειρηματικής συνεργασίας σε ναυτιλία, κατασκευαστικό τομέα και τουρισμό.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το μνημόνιο εντάσσεται στη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και κινεζικής κυβέρνησης για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία και στοχεύει στο να ενισχύσει τις υπάρχουσες, αλλά κυρίως να «φέρει» νέες κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και ελληνικές αντίστοιχες στην Κίνα, εντοπίζοντας νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Για την επίτευξη των στόχων θα συνεργάζονται εθνικοί και τοπικοί φορείς, ενώ θα διοργανώνονται σεμινάρια, επισκέψεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, επενδυτικές και εμπορικές συναντήσεις και εκθέσεις, θα ενθαρρυνθεί η χρήση του διαδικτύου και άλλων καταλλήλων μέσων επικοινωνίας. Κατά την πενταετή διάρκεια του μνημονίου, οι δύο πλευρές θα συναντώνται τακτικά για να αποτιμούν και να προωθούν δράσεις ενθάρρυνσης της επενδυτικής δραστηριότητας στις δύο χώρες.
Επίσκεψη στην COSCO
Δεν θα μπορούσαν να μην επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Κινέζο ομόλογο του Ουέν Τζιαμπάο. Αφορμή στάθηκε η συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εργασιών της Κινεζικής εταιρίας στην Ελλάδα.
Ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο Πειραιάς μετατρέπεται με την παρουσία της COSCO σε διαμετακομιστικό κόμβο των κινεζικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε δε, ότι Ελλάδα και Κίνα θα γίνουν πρωτοπόροι στην έρευνα, την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο για την ναυσιπλοΐα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του ειδικού ταμείου ανάπτυξης των Ελλήνων εφοπλιστών το οποίο θα βοηθάει στην ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στην Κίνα.
Όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις προσπάθειες που καταβάλουμε να φύγουμε από την κρίση. Είπε ακόμη ότι με την παρουσία του κινέζου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα ενισχύεται η στρατηγική θέση των δύο χωρών και ενδυναμώνονται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας.
Ο κ. Τζιαμπάο, τόνισε ότι η Κίνα θα ενισχύσει το ειδικό ταμείο με 5 δισ αμερικάνικα δολάρια. Είπε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα η λειτουργία ερευνητικού κέντρου εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπής ρύπων της ναυτιλίας. Αναφέρθηκε στη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης για το προσωπικό και για τον εκσυγχρονισμό του σταθμού και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο σταθμός του Πειραιά θα αποτελέσει το διαμάντι της Μεσογείου.
Ο πρόεδρος του ομίλου της COSCO, Γουει Τζιαν Φού, παρουσίασε τα σχέδια της εταιρίας για το λιμάνι του Πειραιά και τόνισε ότι μέχρι το 2015 ο σταθμός θα μπορεί να εξυπηρετεί 3,7 εκατομμύρια κιβώτια.