Νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν χθες οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ποφάσισαν χθες να κρατήσουν το λιμάνι κλειστό για άλλες 48 ώρες. Με τον τρόπο αυτό επισημαίνουν προς κάθε πλευρά ότι εμμένουν στο αίτημά τους για δίμηνη παράταση της τιμολόγησης των εργασιών στο Σ.ΕΜΠΟ από τον ΟΛΠ για λογαριασμό της Cosco που έχει αναλάβει τη διαχείριση του από την 1η Οκτωβρίου 2009. Θέση που πάντως βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση η οποία επιμένει ότι ισχύει η αρχική συμφωνία με τους εργαζόμενους για διάλογο με ανοικτά λιμάνια.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του ανθρώπου που θα αναλάβει τις συνομιλίες με τους εργαζόμενους και την Cosco. Ο Γιώργος Ανωμερίτης, που αύριο αναλαμβάνει και επίσημα τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, δηλώνει ότι η συμφωνία με την Cosco έχει κυρωθεί και ισχύει αλλά παράλληλα θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι εργαζόμενοι να αισθανθούν ασφάλεια ότι έχουν συνέχεια κι ότι δεν είναι απλώς ένα μικρό εξάρτημα όλης αυτής της ανάπτυξης.

Ουσιαστικά ο διάλογος με τους εργαζομένους θα έχει να κάνει περισσότερο με την εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει και εγγυήσεις για τη μετέπειτα ανταγωνιστικότητα του προβλήτα Ι που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ, απέναντι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που θα έχει στον έλεγχό της η Cosco.

Ο διάλογος με την Cosco

Αναφορικά με το διάλογο που πρόκειται να ακολουθήσει και με την πλευρά της Cosco αναμένεται να τεθούν θέματα συνεργασιών των δύο Σ.ΕΜΠΟ στο μέλλον, στο βαθμό που θα το επιτρέψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού Επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν και τα επιπλέον της σύμβασης άρθρα του νόμου με τα οποία κυρώθηκε η συμφωνία και αφορούν τα φορολογικά προνόμια που έχει η Cosco. Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι και το θέμα που εξετάζουν περισσότερο στις Βρυξέλλες μετά τις καταγγελίες που έκαναν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το υπόμνημα που κατέθεσε η ΟΜΥΛΕ.

Η δίκη

Μετά την απόφαση των διοικητικών συμβουλίων της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ για παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων για άλλες 48 ώρες, με κλειστό το λιμάνι θα πραγματοποιηθεί και η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε κατά των απεργών το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Αλλά και τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιώς εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά των απεργών. Αντίθετα ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά δηλώνει ότι προτιμά να συμμετάσχει σε εξωδικαστικές διαδικασίες, με πρωτοβουλία του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Γιώργου Ανωμερίτη. Και αυτό για να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο λιμάνι το συντομότερο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ

 

Τι απαντά ο ΟΛΠ στις αιτιάσεις της ΟΜΥΛΕ

Την προστασία της ασφάλειας ναυσιπλοΐας των χρηστών και των εργαζομένων στο Λιμάνι προβλέπει το καταστατικό της ΣΕΠ Α.Ε. - Cosco για το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, που της παραχωρήθηκε, και όχι την «προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης». Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η παρούσα διοίκηση του ΟΛΠ, σχετικά με τις αιτιάσεις που έκανε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος προς την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Σε ό,τι αφορά ότι ο ΟΛΠ αναλαμβάνει οικονομικές επιπτώσεις για πράξεις ή παραλείψεις της Cosco έναντι των παραλιμένιων δήμων, η διοίκηση του ΟΛΠ αναφέρει ότι βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με δήμους της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν να επιβάλουν τέλη εντός της λιμενικής ζώνης. Ο ΟΛΠ έχει κερδίσει τη δίκη σε πρώτο βαθμό και προσθέτει ότι στο ίδιο καθεστώς είναι και η Cosco.

Αναφορικά με το ότι ο ΟΛΠ έχει δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, όταν η ΣΕΠ Α.Ε. εγκαταλείψει τη λειτουργία του Σ.ΕΜΠΟ. για συνεχές διάστημα 15 ημερών και πάνω, ο ΟΛΠ επισημαίνει ότι η σύμβαση παραχώρησης, όπως είναι δομημένη, αφαιρεί ουσιαστικά από την Cosco τη δυνατότητα να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Σε άλλα λιμάνια

Ο ΟΛΠ δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει άλλη προβλήτα εκτός των ΙΙ και ΙΙΙ που θα έχει η Cosco και της Ι που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει και από το χωροταξικό σχεδιασμό του λιμανιού, ενώ η σύμβαση δεν απαγορεύει σε άλλα λιμάνια της Αττικής να αναπτύξουν τερματικούς σταθμούς.

Επισκευές

Αναφορικά με την υποχρέωση του ΟΛΠ να συντηρεί και να επισκευάζει τον προβλήτα ΙΙ, σημειώνεται ότι ο ΟΛΠ είναι αυτός που εισπράττει τα τέλη προσόρμισης των πλοίων, οπότε και έχει την υποχρέωση να κάνει τη συντήρηση και τις επισκευές. Υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις από τα ανταποδοτικά τέλη είναι πολλαπλάσιες του κόστους επισκευής και συντήρησης.

Για το κόστος μετεγκατάστασης, που αναλαμβάνει ο ΟΛΠ, η διοίκησή του θεωρεί ότι είναι λογικό να γίνει κάτι τέτοιο για να αναλάβει η Cosco ελεύθερο το Σ.ΕΜΠΟ., και είναι σε απόλυτη συμβατότητα με την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Επίσης, το δικαίωμα της Cosco, να καθορίζει τη τιμολογιακή πολιτική της, είναι σε ευθυγράμμιση με τα κοινοτικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της σύμβασης, είναι ανάλογη με το εύρος των επενδύσεων που θα γίνουν και είναι κάτι που γίνεται και σε άλλες περιοχές, όπως στη Μάλτα για 100 χρόνια και στη Σμύρνη για 49.

Τέλος, αναφορικά με την προτεραιότητα των πλοίων ανάμεσα στους δύο προβλήτες ΙΙ της Cosco και Ι του ΟΛΠ, η σύμβαση προβλέπει ότι τα πλοία θα εξυπηρετούνται με προτεραιότητα κατά σειρά άφιξης, και πάντα σύμφωνα με τον υπάρχοντα κανονισμό του ΟΛΠ.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος (Ενωσης) Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένων: «10 χρόνια ταλαιπωρίας και μεταρρυθμίσεων»

 

Ο πρόεδρος του ΠΣ(Ε)ΝΠ και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένων, Γιάννης Θεολογίτης.

Από το 1999 ταλαιπωρείται η ναυτιλιακή κοινότητα και ο εμπορικός κόσμος της χώρας με τις διάφορες μεταρρυθμίσεις στη λιμενική βιομηχανία και τις αντιδράσεις των εργαζομένων με ανάλογες απεργιακές κινητοποιήσεις. Την επισήμανση αυτή κάνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου (Ένωσης) Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένων, Γιάννης Θεολογίτης, σε δηλώσεις του στη «Ν».

«Από τον Απρίλη του 2004 άρχισε η διαβούλευση κράτους και ΟΜΥΛΕ για το μοντέλο ανάπτυξης των ελληνικών λιμένων και ειδικότερα αυτών του Πειραιά και Θεσσαλονίκης, μέσω συνεργασιών ή παραχωρήσεων μέρους των υπηρεσιών τους σε ιδιώτες», υπογραμμίζει ο κ. Θεολογίτης και προσθέτει:

«Είχαν προηγηθεί πολλές απεργίες και κινητοποιήσεις από τα μέλη της ΟΜΥΛΕ από το 1999, περίοδος που μετετράπησαν τα λιμάνια από ΔΕΚΟ σε ανώνυμες εταιρείες, αλλά και την περίοδο που ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ μπήκαν στο Χρηματιστήριο. Οι χρήστες λιμενικών υπηρεσιών που πανελλαδικά εκπροσωπούμε μέχρι τότε είχαν υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές και είχαν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας».

Τα επόμενα πέντε χρόνια, από το 2004 και μετά δηλαδή, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΣ(Ε)ΝΠ οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις και προτάσεις μας για το περιεχόμενο της σύμβασης δεν εισακούστηκαν. Οι απεργίες όμως συνεχίστηκαν, και οι καταστροφές που υπέστη ο κλάδος μας ήταν μεγάλες, με πτωχεύσεις και κλείσιμο εταιρειών, και απώλειες σε θέσεις εργασίας.

«Στα ναυτικά πρακτορεία και στους χρήστες λιμενικών υπηρεσιών οι απώλειες θέσεων εργασίας αγγίζουν τετραψήφια νούμερα. Οι ζημιές στην εθνική οικονομία είναι ανυπολόγιστες και κανένας φορέας δεν μπόρεσε να εκτιμήσει επακριβώς», υπογραμμίζει ο κ. Θεολογίτης και προσθέτει: «Το κόστος αγοράς των εισερχόμενων προϊόντων στην ελληνική αγορά εκτινάχθηκε σε ποσοστά που διόγκωσαν τον πληθωρισμό και οι κινήσεις που έγιναν από τις εμπλεκόμενες πλευρές, κράτος και ΟΜΥΛΕ, πιστεύουμε πως ήταν λανθασμένες αφού οδήγησαν σε αδιέξοδα».

Η κατάσταση σήμερα

Όπως τονίζει ο κ. Θεολογίτης, στο ίδιο σενάριο πρωταγωνίστρια βρίσκεται και τώρα η αγορά. «Αλλεπάλληλες απεργίες και εκατέρωθεν εκκλήσεις για διάλογο, είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν», αναφέρει και προσθέτει: «Η υπογραφή όμως της σύμβασης με την COSCO τώρα έχει κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων ενώ και από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Ξέρουμε πως στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά και τα χρόνια που έχουμε υποστεί μεγάλες καταστροφές είναι πολλά και είναι άδικο να προστεθούν και άλλα.

Ο Πειραιάς έχει όλες τις δυνατότητες να επαναπροσελκύσει τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες - παγκόσμιους παίκτες, εφόσον όμως ξεκαθαρίσει γρήγορα το θολό σήμερα τοπίο στο λιμάνι.

Οι θέσεις μας έχουν γίνει γνωστές και στο παρελθόν στους αρμόδιους κρατικούς φορείς τα έξι χρόνια που πέρασαν. Θέσεις οι οποίες δεν είναι μακριά και από ορισμένα αιτήματα των εργαζομένων», συνεχίζει ο κ. Θεολογίτης και καταλήγει:

«Παρακαλούμε λοιπόν τόσο την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη και τους εκπροσώπους της ΟΜΥΛΕ να βρουν σύντομα κοινές συνισταμένες ώστε να καταστεί ο Πειραιάς γρήγορα και πάλι ανταγωνιστικός, αφού κινδυνεύουμε να μπούμε για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια στη "μαύρη λίστα" του παγκοσμίου εμπορίου διά θαλάσσης. Ελπίζουμε πως θα πρυτανεύσει η λογική σε όλες τις πλευρές προς όφελος όλων μας. Γιατί 10 χρόνια "φαγούρας" για τις μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά λιμάνια είναι πολλά».

 


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 247 guests και κανένα μέλος