Συνέντευξη τύπου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Παρουσίαση οδηγού με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς  ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στο σημερινό κάλεσμα. Καλημέρα σε όλες και σε όλους.Είναι μονοθεματική πάλι η σημερινή μας συνέντευξη, συμπληρώνει μια δέσμη μέτρων που ξεκινήσαμε εδώ και καιρό για τη στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που ζουν στην κοινωνία μας στο χώρο κυρίως των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και βεβαίως η σημερινή μας επικοινωνία γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.Θυμίζω δυο προηγούμενες πρωτοβουλίες. Το νέο τύπο διπλώματος ο οποίος διευκολύνει κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους μετανάστες κατά κάποιο τρόπο οι οποίοι ζουν στην πατρίδα μας, ή τους Έλληνες όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Θυμίζω και την πρόσφατη πρωτοβουλία που είχαμε επίσης αναπτύξει με το νέο σύστημα απλουστευτικής εκμάθησης των σημάτων και των κανόνων κυκλοφορίας και την απλουστευτική επίσης οπτικοακουστική μέθοδο για την αξιολόγηση αυτών που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης, είτε δικύκλου, είτε Ι.Χ. αυτοκινήτου με ένα τρόπο διευκολυντικό, που δεν θα κάνει όμως εκπτώσεις στην αξιοκρατία.
Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα από κοινού τον πολύγλωσσο οδηγό «Μετακινούμαι στην Αθήνα», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μια σειρά βεβαίως από χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει όποιος μετακινείται με τα Μέσα αυτά, εντός της πρωτεύουσας.
Στόχο και βασική προτεραιότητα που έχουμε εξ αρχής θέσει στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αποτελεί η παροχή στον πολίτη Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που θα εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σύγχρονες ανάγκες στον τομέα των μετακινήσεων, προσφέροντας ταυτόχρονα ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες.
Επιθυμία μας αποτελεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να γίνουν πιο ελκυστικά, πιο σύγχρονα, πιο ασφαλή, πιο οικολογικά, πιο φιλικά προς τους κατοίκους της πόλης. Για το σκοπό αυτό επικεντρώνουμε τη δράση μας στη διαρκή αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών για την επίτευξη γρήγορων, άνετων και οικονομικά προσιτών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που θα κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση για όλους σε κάθε γωνιά της πόλης και θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των κατοίκων στους προορισμούς της αρεσκείας τους.
Παράλληλα, στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών εντατικοποιούμε την εκστρατεία μας με στόχο να πείσουμε τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους και να προτιμήσουν τα πιο οικολογικά Μέσα.
Πιστεύουμε πως πρόκειται για ένα στόχο εφικτό, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από το τρίπτυχο που συνίσταται στην πληρέστερη αξιοποίηση της λειτουργικότητας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την αύξηση της συχνότητας και φυσικά την επέκταση των δρομολογίων τους, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στον πολίτη.
Σήμερα το Μετρό επεκτείνεται καλύπτοντας πλέον το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας. Το Τραμ κερδίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο και μπαίνει σε τροχιά, για να φτάσει μέχρι τον Πειραιά. Ο Ηλεκτρικός βελτιώνει, αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τις υποδομές του για να προσφέρει στους επιβάτες πιο ασφαλείς μετακινήσεις, μεγαλύτερες ταχύτητες, περισσότερη άνεση και φυσικά λιγότερο θόρυβο. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ανανεώνουν το στόλο τους με νέα σύγχρονα οικολογικά οχήματα που θα σέβονται περισσότερο το περιβάλλον. Ταυτόχρονα επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους για την καλύτερη και συχνότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η συνολική πολιτική μας δράση είναι εμφανές ότι περιστρέφεται γύρω από τον πολίτη και τις ανάγκες του. Γύρω όμως από τον κάθε πολίτη, όχι μόνο τον Έλληνα πολίτη, αλλά και από τον αλλοδαπό, το μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον ξένο ταξιδιώτη. Τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται για οποιοδήποτε λόγο μακριά από την πατρίδα του, τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στη χώρα μας και επιθυμεί να μετακινηθεί και να φτάσει στον προορισμό του εύκολα, γρήγορα, άνετα και με ασφάλεια.
Τον άνθρωπο αυτόν οφείλουμε ως πολιτεία, έχουμε την υποχρέωση ως συνάνθρωποι να τον βοηθήσουμε, να τον ενημερώσουμε, να τον πληροφορήσουμε χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς άλλα κριτήρια.
Να τον ενημερώσουμε για τα δικαιώματά του ως επιβάτη, τις υποχρεώσεις που αυτός έχει, τα διαθέσιμα μέσα, τις διαδρομές, τις αποστάσεις, τα ωράρια. Αυτός είναι ο σκοπός του οδηγού που σήμερα κρατάτε στα χέρια σας. Πρόκειται για μια προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το επιβατικό κοινό, είτε αυτό είναι Έλληνες είτε είναι αλλοδαποί. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μέριμνας, καθώς αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, το οποίο όπως δείχνουν οι έρευνες καταλαμβάνει ποσοστό, που φτάνει και πιθανότατα ξεπερνά το 9% του συνολικού πληθυσμού.
Στοιχεία εμφανίζουν ότι περίπου 900 χιλιάδες μετανάστες ζουν και εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, χωρίς στο νούμερο αυτό να υπολογίζονται οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως χώρα υποδοχής λοιπόν οφείλουμε να μεριμνούμε για τη γρηγορότερη και ομαλότερη ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας.
Επιθυμία μας είναι οι αλλοδαποί που βρίσκονται στη χώρα μας να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ενημέρωση. Θέλουμε να διευκολύνουμε με απλά λόγια την καθημερινότητά τους. Δεν πρέπει να τους απομονώσουμε, να τους αποκλείσουμε και να τους περιθωριοποιήσουμε.
Αποτελούν τμήμα του πληθυσμού μας, ισότιμο με τους Έλληνες και με τον τρόπο αυτό οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ελλάδα συνιστά κορυφαίο και τουριστικό προορισμό παγκοσμίως και κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τουριστών κατακλύζει τη χώρα μας.
Κατά συνέπεια με σεβασμό στον αλλοδαπό τουρίστα και επιδεικνύοντας τις αξίες, την φιλοξενία, τον πολιτισμό που χαρακτηρίζει το λαό μας, έχουμε την υποχρέωση τη διαμονή τους και να την διευκολύνουμε αλλά και να φροντίσουμε με κάθε τρόπο για την ευκολότερη, την αρτιότερη μετακίνησή τους κυρίως στους αστικούς ιστούς.
Οι έξι γλώσσες στις οποίες μπορεί κάποιος να αναζητήσει αυτό τον οδηγό, τώρα συμπτωματικά σας δείχνω την κινέζικη έκδοση, είναι τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ρωσικά, τα αλβανικά, τα αραβικά και τα κινέζικα. Θα διατίθεται κατά κύριο λόγο στα Μέσα Συγκοινωνίας σε κεντρικά σημεία και στάσεις της πρωτεύουσας, σε σημεία διανομής του ξενόγλωσσου Τύπου καθώς και σε Πρεσβείες ή άλλους Οργανισμούς.
Στην ουσία πρόκειται για μια μορφή της Χάρτας δικαιωμάτων των επιβατών, η οποία όπως θα διαπιστώσετε περιλαμβάνει πέρα από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και μια πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών για τον επιβάτη. Θα κυκλοφορεί σε δυο μορφές: ως 16σέλιδο φυλλάδιο αυτό που σας έδειξα προηγουμένως και ως πολύπτυχο αυτό εδώ σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, το οποίο αναπτύσσεται στα χέρια του επιβάτη και του δίνει όλες αυτές τις πληροφορίες τις οποίες σας ανέφερα προηγουμένως.
Είναι απολύτως χρηστικό γιατί μπορεί ο καθένας να το έχει αυτό μαζί του στη γλώσσα του και να έχει διαθέσιμο το πληροφοριακό υλικό που απαιτείται, για να κινηθεί άνετα μέσα στην πόλη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως εντός του οδηγού μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί τα διάφορα είδη εισιτηρίων που διατίθενται για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις αντίστοιχες τιμές που ισχύουν γι’ αυτά καθώς και το πρόστιμο που επισύρει η μη επικύρωσή τους.
Να ενημερωθεί για τις κάρτες διαδρομών που κυκλοφορούν και τα προνόμια που παρέχουν στους κατόχους τους. Να μάθει με κάθε λεπτομέρεια τα πρώτα και τα τελευταία δρομολόγια, τους σταθμούς και τις ακριβείς ώρες αναχώρησης όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Να γνωρίσει τα δικαιώματα που έχει σαν επιβάτης, αλλά και τις συμπεριφορές που οφείλει να αποφεύγει προκειμένου να είναι συνεπής με τους ισχύοντες κανόνες κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του.
Να έρθει σε επαφή με διάφορες χρήσιμες πληροφορίες που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις του, όπως τις Γραμμές Εξπρές, τις Γραμμές που λειτουργούν όλο το 24ωρο, τι ακριβώς δικαιούται να μεταφέρει μαζί του στα διάφορα Μέσα και ποιοι περιορισμοί ισχύουν σε κάθε περίπτωση, καθώς και μια σειρά από χρήσιμα τηλέφωνα ή διευθύνσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ίδιο.
Η χρήση του πολύγλωσσου οδηγού ευελπιστούμε πως θα συμβάλλει ώστε οι αστικές συγκοινωνίες να γίνουν χάρη στη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση πιο προσιτές τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας.
Η γνώση και η κατανόησή του πως θα χρησιμοποιούμε και θα εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα οφέλη που προσφέρουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τη συχνότερη χρήση τους από το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται στην πόλη. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που οι μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα ασφυκτιούν από την κυκλοφοριακή κίνηση και την υπερβολική συσσώρευση Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Η προτίμησή μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα δώσει ουσιαστικές λύσεις τόσο στο πρόβλημα του περιβάλλοντος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα κάνει τις μετακινήσεις γενικότερα πιο γρήγορες, πιο ασφαλείς, πιο οικολογικές, θα λυτρωθεί ο επιβάτης από το άγχος για το χάσιμο του χρόνου και από την καθημερινή πίεση.
Ο σύγχρονος επιβάτης ανεξάρτητα από την εθνική οικονομική, κοινωνική του ταυτότητα, έχει και πρέπει να έχει απαιτήσεις. Απαιτήσεις για πρόσβαση σε ένα σύστημα μεταφορών, που θα του προσφέρει όπως είπαμε ταχύτητα, αξιοπιστία, υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Απαιτήσεις να φτάνει στον προορισμό του έγκαιρα, με ανθρώπινες συνθήκες και κυρίως με ασφάλεια. Απαιτήσεις να μετακινείται σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον με πιο οικολογικούς όρους και συνθήκες. Να του παρέχονται οι απαιτούμενες πληροφορίες που τον διευκολύνουν και απλοποιούν τη ζωή του.
Ως πολιτεία βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό του κάθε επιβάτη του κάθε πολίτη. Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του και προσπαθούμε να τον εξυπηρετήσουμε σε αυτό τον τομέα που έχουμε την ευθύνη. Χρειαζόμαστε την καλύτερη ενημέρωση και την πληροφόρησή του και τη συνεχή βελτίωση των Μέσων και των υποδομών, των υπηρεσιών γενικότερα που παρέχουμε.
Με ευαισθησία και σεβασμό πάντοτε στα δικαιώματα και την προσωπικότητά του, χωρίς διακρίσεις με πνεύμα ισοτιμίας, διατηρώντας τις κοινωνικές ισορροπίες. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε πως πια μετά την παγκοσμιοποίηση ζούμε σε μια ανοιχτή πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου η γνώση η αναγνώριση και ο σεβασμός του άλλου, είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία.
Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών να παράξει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και στους αλλοδαπούς που ζουν εδώ και κυρίως και τους ξένους που επισκέπτονται ως τουρίστες τη χώρα μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή κάλυψη του θέματος, να σας ενημερώσω ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει η διανομή αυτού του φυλλαδίου σε όλα τα επίκαιρα σημεία που προανέφερα και να παρακαλέσω τον κ. Αλέξανδρο Ζαβό ο οποίος είναι ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο εργαστήκαμε μαζί συνεργαστήκαμε για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, να μας πει κι αυτός τη δική του οπτική για το ζήτημα το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα.
Α. ΖΑΒΟΣ: Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω κι εγώ για την εδώ παρουσία σας και να ευχαριστήσω κατά πρώτον τον κ. Υπουργό για την ευαισθησία που έδειξε για μια ακόμη φορά σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η ενημέρωση και των μεταναστών για τα θέματα που αφορούν τον τομέα στον οποίο εκείνος έχει την ευθύνη.
Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει οριστεί να είναι Σύνδεσμος ανάμεσα σε 11 συναρμόδια Υπουργεία στα θέματα της μετανάστευσης, ένα από αυτά είναι και το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα θέματα της μετανάστευσης όπως γνωρίζετε είναι θέματα που απλώνονται σε κάθε τομέα της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής μας ζωής. Άρα δεν θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω και ένα ζήτημα που αφορά τις μετακινήσεις μέσα σε μια περιοχή, που συμβιούν πάρα πολλοί Έλληνες και μετανάστες.
Θα ήθελα να πω ότι πολλές φορές αυτό που για κάποιους από εμάς φαίνεται αυτονόητο, γιατί το έχουμε βιώσει ζώντας όλα μας τα χρόνια μέσα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα και γνωρίζουμε ακριβώς τις υποχρεώσεις μας αλλά και τα δικαιώματα που έχουμε, δεν είναι δεδομένο για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν έρθει και προσπαθούν να ενταχθούν μέσα στη δική μας κοινωνία.
Χρειάζεται πολλές φορές να τους πληροφορήσουμε γιατί αυτά τα οποία συνήθισαν στη δική τους χώρα, οι παραδόσεις ο τρόπος συμπεριφοράς ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν με τους υπόλοιπους ανθρώπους μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα δικαιώματα ή οι υποχρεώσεις που έχουν μέσα σε αυτά, δεν προσιδιάζουν προς τα δεδομένα τα οποία είχαν αυτοί στις χώρες στις οποίες ζούσαν.
Πολλές φορές δεν υπήρχαν καν αντίστοιχα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις περιοχές που ζούσαν, άρα καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να τους δώσουμε το στίγμα του πως θα κινούνται και πως θα κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.
Αν θέλετε ένας από τους δείκτες κοινωνικής ένταξης που μετρώνται σε όλες τις προηγμένες πλέον χώρες της Ευρώπης, είναι ο δείκτης που δείχνει πόσο πληροφορημένοι είναι οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται για να ζήσουν σε μια άλλη χώρα, πόσο δηλαδή τους δίνεις το δικαίωμα να γνωρίζουν πράγματα, που αφορούν την καθημερινότητά τους.
Ήδη ως Ινστιτούτο είχαμε προχωρήσει προηγουμένως στην έκδοση ενός άλλου φυλλαδίου πάλι σε έξι γλώσσες, τις αντίστοιχες γλώσσες, που τους πληροφορούσε για θέματα που είχαν σχέση με τη νομιμοποίησή τους, με τα δικαιώματά τους, για τα παιδιά τους, για τα σχολεία κλπ.
Επίσης αυτό έχουμε σκοπό να το συνεχίσουμε και με άλλα Υπουργεία σε άλλους τομείς, που νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μπορέσουμε να συμβιώσουμε με καλύτερους όρους. Ξέρετε αν φανταστείτε ένα μετανάστη ή κι ένα τουρίστα ο οποίος θα μπει μέσα σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς και θα ήξερε εκ των προτέρων ή θα μπορούσε να βρει ό,τι πληροφορία θα χρειαζόταν μέσα σε αυτό το χώρο, πόσο καλύτερη σχέση θα μπορούσε να έχει με το διπλανό του Έλληνα, ή πόσο καλύτερη σχέση θα μπορούσε να έχει με τον ίδιο τον οδηγό του λεωφορείου. Και ξέρουμε πάρα πολλές φορές τι εντάσεις δημιουργούνται μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που οπωσδήποτε αυτές οι εντάσεις μεταφέρονται και στην καθημερινότητα του καθενός από εμάς, όπου δηλαδή χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Άρα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε σιγά - σιγά να αμβλύνουμε όλες αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να έχει ο καθένας μας, που πολλές φορές δεν ξεκινάνε από κακή πρόθεση αλλά ξεκινάνε από κακή πληροφόρηση.
Πιστεύω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στη χώρα μας να μπορέσουμε να δεχτούμε με ένα τρόπο που ταιριάζει και στις παραδόσεις και στον πολιτισμό μας, τους ανθρώπους αυτούς που έχουν έρθει από πάρα πολλές διαφορετικές χώρες.
Η επιλογή των γλωσσών δεν ήταν τυχαία. Απευθυνόμαστε στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που έχει έρθει στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατό βέβαια να καλύψουμε το σύνολο γιατί πιθανότατα να σας δημιουργηθεί η απορία και τι γίνεται με κάποιους που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες.
Πήραμε ποιες είναι οι πολυπληθέστερες ομάδες, πήραμε επίσης ποιες γλώσσες συνήθως μιλάνε και στη χώρα τους ως δεύτερη γλώσσα. Για παράδειγμα άνθρωποι που προέρχονται από το Πακιστάν ή την Ινδία, σε κανονικό βαθμό σε υπερβολικό βαθμό μπορώ να πω, μιλάνε τα αγγλικά. Γι’ αυτό και υπάρχει και η έκδοσή του στα αγγλικά.
Διότι πολλές φορές είναι δύσκολο να επικοινωνήσουν και οι ίδιοι, παραδείγματος χάριν οι Ινδοί μέσα στη χώρα τους στη δική τους γλώσσα. Έτυχε πρόσφατα να επισκεφτώ την Ινδία και δυο υπηρεσιακοί παράγοντες πολύ υψηλού επιπέδου συνεννοούνταν μεταξύ τους στα αγγλικά διότι προέρχονται από τελείως διαφορετικές περιοχές, που μιλάνε διαφορετική γλώσσα. Άρα καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν δυνατό να καλύψουμε όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να υπάρχουν. Επιλέξαμε τις γλώσσες εκείνες που βοηθούν, ας πούμε αυτοί που προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι περισσότεροι μιλούν τα ρωσικά. Επιλέχτηκε λοιπόν η ρωσική γλώσσα να είναι μια από αυτές τις γλώσσες.
Με αυτό το σκεπτικό φτιάχτηκε αυτός ο οδηγός που προσπαθήσαμε να είναι όσο το δυνατό πιο χρηστικός. Θα υπάρξει και στο βιβλιαράκι όπως σας είπε προηγουμένως ο Υπουργός, αλλά και στη μορφή αυτή τη μικρή, που είναι πάρα πολύ εύχρηστη για τον οποιονδήποτε θα θέλει να το έχει συνέχεια μαζί του. Γιατί δεν είναι δυνατό να το βρίσκει ανά πάσα στιγμή, αλλά οπωσδήποτε αν θα το βρει μια φορά και θα το έχει μαζί του, είναι πολύ σημαντικό.
Αυτό θα διανέμεται όπως ο Υπουργός σας ανέφερε από όλα τα σημεία στα οποία εκδίδονται τα εισιτήρια για τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και από εκεί που μπορεί να πάρει κάποιος το λεωφορείο ή οτιδήποτε άλλο, το τρένο ή το μετρό.
Επίσης εκείνο το οποίο σκεφτόμαστε να κάνουμε ως Ινστιτούτο και θα δούμε την ανάγκη του να γίνει αυτό, είναι να προσπαθήσουμε να διανείμουμε το φυλλάδιο αυτό και με τις εφημερίδες που μιλούν στη γλώσσα των μεταναστών. Δηλαδή να μπορέσουμε να το βάλουμε σε αλβανικές εφημερίδες στα αλβανικά, σε ρωσικές εφημερίδες στα ρωσικά, ώστε ο καθένας να μπορέσει να βρει αυτό το φυλλάδιο, μέσα από τον έντυπο Τύπο που χρησιμοποιούν συνήθως για την πληροφόρησή τους οι μετανάστες.
Γίνεται όπως καταλαβαίνετε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο μαζί τους, να τους δείξουμε ότι τους λογαριάζουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην θεωρούν αυτοί οι άνθρωποι ότι βρίσκονται σε ένα χώρο, που ουσιαστικά τους αγνοούν. Δηλαδή ήρθαν εδώ και το κράτος δεν τους δίνει καμία σημασία. Το κράτος τους αντιμετωπίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζει και τους Έλληνες.
Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να νιώσουν κι αυτοί πολύ πιο καλά στο χώρο που βρίσκονται και να δώσουν τη δυνατότητα και σε εμάς αλλά και στους εαυτούς τους να συμβιώσουμε καλύτερα και να πετύχουμε τον κοινό στόχο που είναι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Εγώ πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω και να ευχαριστήσω και τον Υπουργό για την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει δείξει σε ένα τόσο σημαντικό κατά την άποψή μου θέμα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Παρακαλώ αν υπάρχουν ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε πόσοι μετανάστες ζουν στο λεκανοπέδιο και πόσοι από αυτούς είναι οι εν δυνάμει χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σε πόσα αντίτυπα θα βγει αυτός ο οδηγός.
Α. ΖΑΒΟΣ: Στο λεκανοπέδιο βρίσκεται περίπου το 50% των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι έχουμε 530 χιλιάδες περίπου νόμιμους για να γίνω και πιο σαφής έχουμε γύρω στις 370 χιλιάδες άδειες εν ισχύ, θέλω να σας πω ότι αυτός ο αριθμός ανάλογα ποια μέρα θα τον πάρετε μπορεί να είναι λίγο διαφορετικός γιατί κάποιες άδειες λήγουν και κάποιες άλλες καινούργιες εκδίδονται, μπορεί να ανεβοκατεβαίνει πέντε – δέκα χιλιάδες αλλά εκεί είναι περίπου 370 χιλιάδες οι νόμιμοι.
Και με άδειες εν ισχύ είναι άλλες 160 χιλιάδες οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα, άδειες δηλαδή οι οποίες πλησιάζουν να λήξουν και υποβάλλονται οι αιτήσεις για να μπουν καινούργιες ή έληξαν και δεν έχουν εκδοθεί ακόμη. Φτάνουμε λοιπόν γύρω στις 530 χιλιάδες.
Μια εκτίμηση από μελέτη του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής που έγινε πέρσι με τη βοήθεια Καθηγητών Πανεπιστημίου, ανεβάζει τον αριθμό των μη νομίμων μεταναστών, από 170 έως 250 χιλιάδες. Πρέπει να πω ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των μη νομίμων μεταναστών είναι συγκεντρωμένος στην Αθήνα.
Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, οι μη νόμιμοι μετανάστες συγκεντρώνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως και σε περιοχές οι οποίες έχουν πιο χαμηλά ενοίκια, πιο υποβαθμισμένες περιοχές κλπ. Έτσι με μια απλή εκτίμηση αν πούμε ότι μαζεύουμε γύρω στις 450 χιλιάδες, αν πούμε ότι οι 900 χιλιάδες είναι ο συνολικός αριθμός, οι 450 χιλιάδες βάλτε και τους τουρίστες κλπ., θα απευθυνθεί σε πάνω από 500 χιλιάδες άτομα που θα το χρησιμοποιήσουν.
Σε πρώτη φάση θα εκδώσουμε περίπου 25 χιλιάδες αντίτυπα, θα δούμε κατά πόσο αυτά έχουν ανταπόκριση πόσο δηλαδή τελικά αξιοποιούνται και από τη στιγμή που δούμε ότι υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση θα προχωρήσουμε και στην έκδοση βέβαια ακόμη περισσοτέρων ανάλογα και με τη γλώσσα, γιατί κι εκεί θα διαπιστώσουμε το τι απορροφητικότητα υπάρχει. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι αυτά επειδή υπάρχουν και στα ελληνικά πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν κι από Έλληνες. Δηλαδή δεν εξαιρούμε τη δυνατότητα και του Έλληνα να έχει την αντίστοιχη πληροφόρηση εφ’ όσον θα το θελήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι άλλη μια ερώτηση στον κ. Υπουργό: Έχετε στοιχεία κ. Υπουργέ για το πόσοι από τους μετανάστες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποδεικνύονται λαθρεπιβάτες; Μειώνεται αυτός ο αριθμός ή αυξάνεται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, στους ελέγχους δε γίνεται με φυλετικούς όρους η στατιστική αποτύπωση των παρανόμων, επομένως δε μπορούμε να πούμε με ακρίβεια αν είναι μετανάστες ή αν είναι γηγενείς Έλληνες αυτοί οι οποίοι παρανομούν. Εικάζουμε από τις στατιστικές έρευνες, ότι οι μετανάστες που είναι και πιο ευάλωτοι οικονομικά, έχουν μεγαλύτερη κλίση στο να είναι λαθρεπιβάτες. Αλλά αυτό θα ήταν αυθαίρετο να το πω. Εμείς, πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο τους εντάσσουμε ομαλά, τους δίνουμε όλες τις χρηστικές πληροφορίες για να νομιμοποιήσουν πλήρως τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και αυτό τους διευκολύνει στο να ενσωματωθούν ευκολότερα και γρηγορότερα στο ελληνικό περιβάλλον.
Άλλωστε είναι γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης τέτοιου είδους μέτρα που δε δείχνουν μόνο το σεβασμό προς την ανθρώπινη αξία, αλλά κάνουν πράξη και την ελληνική φιλοξενία, αλλά την ίδια ώρα και τον σεβασμό τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία μιας δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν αναφερθεί καταγγελίες οδηγών κοντά στην Ομόνοια κυρίως το βράδυ όταν πηγαίνουν να πιάσουν βάρδια. Και μάλιστα υπάρχουν δυο περιπτώσεις όπου οι καταγγελίες αναφέρουν ότι ξυλοκοπήθηκαν δυο οδηγοί. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε ενημερωθεί γι’ αυτές τις καταγγελίες, πώς σκοπεύετε ν’ αντιμετωπίσετε το ζήτημα και σε δεύτερο επίπεδο ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το θέμα των λαθρομεταναστών.
Μάλιστα ενόψει ευρωεκλογών γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εδώ κοντά μας είναι και ο Διευθύνων και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ, τυπικά σ’ εμάς καταγγελίες δεν έχουν περιέλθει, προφανώς είναι δημοσιογραφική η ενημέρωσή αυτή που μου λέτε. Εμείς πάντως σε κάθε περίπτωση, επειδή θα έχουμε χρέος να προστατεύουμε την ασφάλεια των λειτουργών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν υπάρξει αντίστοιχη καταγγελία ή εν πάση περιπτώσει αντίστοιχο αναφερθέν συμβάν, προτιθέμεθα να λάβουμε όλα τ’ απαιτούμενα μέτρα.
Όπως γνωρίζετε από την πρόσφατη επίσκεψη που κάναμε και στο εργοτάξιο και στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΘΕΛ έχουν προβλεφθεί στο νέο σύστημα τηλεματικής ειδικά συστήματα προστασίας του οδηγού σε τέτοιες περιπτώσεις, παρακολουθείται η διαδρομή του τρόλεϊ για παράδειγμα και υπάρχει και μπουτόν, υπάρχει κουμπί με το οποίο μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει το κέντρο εποπτείας στην περίπτωση που αντιμετωπίζει κίνδυνο ή ατύχημα.
Όλα αυτά ήδη χρησιμοποιούνται, εν πάση περιπτώσει αν υπάρξει ειδικός λόγος να μεριμνήσουμε, θα μεριμνήσουμε την ίδια στιγμή. Όσον αφορά γενικότερα την αντιμετώπιση των μεταναστών από την κυβέρνηση, νομίζω εμπράκτως δείχνουμε την ευαισθησία μας, δηλαδή και η πρωτοβουλία να απλουστεύσουμε την διαδικασία εκμάθησης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και αξιολόγησης για την απόκτηση διπλώματος και αυτή η πρωτοβουλία η σημερινή που ουσιαστικά αποτελεί την χάρτα των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του επιβάτη που θα πρέπει να είναι γνωστά σε όλους ανεξαρτήτως καταγωγής ή ιθαγενείας ή εθνικότητος, δείχνουν πραγματικά τον σεβασμό μας προς τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να κάνουν την Ελλάδα δεύτερή τους πατρίδα.
Και δείχνει την προσπάθειά μας την πολιτική να διευκολύνουμε την ένταξη των νομίμων μεταναστών στον κοινωνικό ιστό και τον οικονομικό ιστό της χώρας. Συνέργειες χρειάζονται και η καλή συνεργασία που έχουμε με το Ινστιτούτο είναι μια τέτοιου είδους συνέργεια η οποία φέρνει αποτελέσματα και το κάνουμε αυτό και με όλα τ’ άλλα Υπουργεία ή τους φορείς όταν χρειάζεται για να μπορέσουμε να επιτύχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την δημιουργία του μητροπολιτικού φορέα για τις αστικές συγκοινωνίες. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η δική σας στόχευση, αν θα το προχωρήσετε κάποια στιγμή αυτό το όλο σχέδιο. Μια δεύτερη ερώτηση: Οι προηγούμενοι Υπουργοί Μεταφορών μας έλεγαν ότι στόχος είναι μέχρι το 2010 ένας στους δυο Αθηναίους να μετακινείται με τα Μέσα. Ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι;
Κι ένα τρίτο ερώτημα: Υπάρχει μια φημολογία ότι έχουν χαθεί κάποια καύσιμα από την ΕΘΕΛ. Θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει ή όχι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απαντήσω όσον αφορά τα δύο πρώτα και μετά ας δώσουν οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ μια απάντηση, ο Γενικός Γραμματέας για το τρίτο.
Αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, θα έχουμε μια ανοιχτή διαβούλευση εδώ στο Υπουργείο με όλους τους Δημάρχους του λεκανοπεδίου στην οποία θα συμμετέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δευτεροβάθμια όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΚΕ βεβαίως. Σ’ αυτή τη διαβούλευση θα καλέσουμε και τους συγκοινωνιολόγους και θα είναι παρόντες και οι ηγεσίες όλων των εποπτευομένων φορέων που ασκούν μεταφορικό έργο στο λεκανοπέδιο.
Ο στόχος είναι η αναμόρφωση του κυκλοφοριακού χάρτη του λεκανοπεδίου. Θα ζητήσουμε από τον κάθε Δήμο να μας καταθέσει τις προτάσεις του και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε βάρος κυρίως στα μέσα σταθερής τροχιάς που είναι και τα πιο οικολογικά μέσα, κάνοντας σωστή διαχείριση των στόλων που διαθέτουμε ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι μετακινήσεις από και προς το κέντρο, το ιστορικό κέντρο της πόλης της Αθήνας, αλλά να ευνοηθούν και οι διαδημοτικές ή ενδοδημοτικές μεταφορές. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο προς την κατεύθυνση την οποία περιγράψατε ότι έχουμε πάρει θέση μέχρι τώρα.
Δηλαδή η κεντρική φιλοσοφία είναι η λογική, όπως λέγεται από τους Κοινωνιολόγους, του «ψαροκόκαλου». Δηλαδή εκεί που υπάρχει μέσο σταθερής τροχιάς, στις στάσεις του μέσου σταθερής τροχιάς, να ξεκινούν και να τελειώνουν διαδρομές λεωφορείων, να μην έχουμε δηλαδή διαδρομές οι οποίες είναι μακρόσυρτες, σκλαβώνουν ουσιαστικά με ελάχιστο όφελος για το κοινό ένα λεωφορείο ή έναν οδηγό και ο στόχος είναι να γίνουν και πιο οικολογικές οι μεταφορές.
Δηλαδή για να γίνουν πιο οικολογικές θα πρέπει να διοχετεύεται με συνδυασμένο τρόπο σιγά-σιγά το επιβατικό κοινό στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα λεωφορεία κυρίως να εξυπηρετούν τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, για να καλύπτεται το σύνολο των οικισμών της πρωτευούσης και του λεκανοπεδίου.
Θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, εμείς έχουμε έναν αρχικό σχεδιασμό ήδη προδιαμορφώσει, αλλά χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση αυτής της απόφασης δεν μπορούμε να προβούμε σε οποιαδήποτε εφαρμογή, γι’ αυτό θα περιμένουμε και από τους Δήμους να μας κάνουν τις προτάσεις τους, όπου οι Δήμοι έχουν έτοιμη, ώριμη πρόταση που μπορεί να κουμπώσει με τον κεντρικό σχεδιασμό, θα προχωρούμε στην υλοποίηση.
Όποιος δηλαδή κινηθεί πιο γρήγορα θα εξυπηρετηθεί και πιο γρήγορα. Αυτό είναι κι ένα κίνητρο για να μπορέσει η πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εταιρείες του ΟΑΣΑ να δουλέψουν μαζί και να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Δ. ΠΛΑΤΗΣ: Για το θέμα των καυσίμων που αναφερθήκατε πράγματι έγινε αντιληπτό την προηγούμενη εβδομάδα ότι περί τα 22 κυβικά μέτρα πετρελαίου έλειπαν. Αμέσως ή Διοίκηση της ΕΘΕΛ ζήτησε από την Αστυνομία να έρθει και να ξεκινήσει την προανάκριση, σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΛ συνεδριάζει για να εξουσιοδοτήσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο σύμφωνα με αυτά τα οποία ορίζονται και στο καταστατικό, να υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων ούτως ώστε να κινηθεί και η ποινική διαδικασία.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο εκδοχές: Είτε δεν παραδόθηκαν, είτε παραδόθηκαν και εκλάπησαν. Ένα από τα δύο. Περιμένουμε λοιπόν τα πορίσματα της προανάκρισης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν μια εβδομάδα σας είχα ρωτήσει για δημοσκοπήσεις οι οποίες ανέβαιναν. Τώρα βλέπουμε, λίγες μέρες τις ευρωεκλογές, τα γκάλοπ να δείχνουν μείωση. Εσείς είστε αισιόδοξος; Θ’ ανατραπεί η διαφορά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαι στοιχειοθετημένα αισιόδοξος. Και το λέω αυτό γιατί ήδη έχω περιοδεύσει σε πάρα πολλούς νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης και έχω διαπιστώσει μια σημαντική ανάκαμψη της συσπείρωσης. Πιστεύω ότι οι δημόσιες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού έχουν οδηγήσει σε μια σύγκριση με όρους πολιτικής πια και όχι με όρους παραπολιτικής. Αυτό ευνοεί την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, και την παράταξη που κυβερνά, τη Νέα Δημοκρατία, η αύξηση της συσπείρωσης φαίνεται ότι δημιουργεί μια νέα δυναμική και εκτιμώ ότι αν συνεχιστεί με τους ρυθμούς που έχει εμφανιστεί την προηγούμενη εβδομάδα, μπορούμε να μιλούμε για ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα την Κυριακή.
Οι αστάθμητοι παράγοντες που συζητούνται βεβαίως είναι η αποχή λόγω του τριημέρου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούμεθα πολιτικά και προκαλούμε σε πολιτικές συγκρίσεις μεταξύ αποτελεσμάτων και όχι μεταξύ μεγάλων λόγων της μιας ή της άλλης παράταξης, μας ευνοεί, θεωρώ ότι αν συνεχίσουμε έτσι τις επόμενες μέρες θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα είναι και πρόκριμμα αν θέλετε για την τρίτη 4ετία της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου)  Μετά την πάροδο 5 μηνών από τη δεύτερη δόση της αύξησης στα εισιτήρια, ποια είναι η εικόνα των οικονομικών…..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχαμε και την αντίστοιχη μείωση σε ορισμένες ομάδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ. Και θέλω να δω αν υπάρχει ανάκαμψη στα οικονομικά των συγκοινωνιακών εταιρειών οι οποίες είχαν πολλές μαύρες τρύπες..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή με ρωτάτε εξειδικευμένα ζητήματα νομίζω ότι καλύτερα να τα πει ο Διευθύνων Σύμβουλος που έχει και την επικαιροποιημένη εικόνα. Εγώ θα κάνω μόνο ένα σχόλιο: Ότι θεωρούσα και θεωρώ εξαιρετικά αναγκαίο το μέτρο το οποίο ελήφθη για τη μείωση του εισιτηρίου κατά 50% στις ειδικές κοινωνικές ομάδες Ήταν μια χρεωστούμενη οφειλή της πολιτείας στους συνταξιούχους άνω των 65, στους μαθητές που πρέπει και έχουν τώρα πια απεριόριστες διαδρομές, αυτό έχει και μια θετική διάσταση, ότι ο μαθητής ο οποίος μετακινείται συμπαρασύρει και το γονιό του ο οποίος πληρώνει κανονικά το εισιτήριό του και έτσι διευκολύνεται ο μαθητής αλλά μειώνεται κατ’ αυτό τον τρόπο η οποιαδήποτε απώλεια εισοδήματος του Οργανισμού και τρίτον, ήταν δίκαιο και ορθώς έγινε να επεκταθεί το προνόμιο αυτό στους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού που έχουν την κάρτα τους την ευρωπαϊκή του φοιτητή και στους σπουδαστές των ΙΕΚ και των κολεγίων, των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, διότι κι αυτοί είναι Έλληνες πολίτες και πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι φοιτητές και οι σπουδαστές του δημόσιου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.
Γ. ΠΑΝΔΡΕΜΕΝΟΣ: Τομή για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες ήταν η καθιέρωση του ενιαίου εισιτηρίου. Είχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση στο επιβατικό κοινό γιατί όπως καταλαβαίνετε διευκολύνει τον επιβάτη να αλλάζει τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να επιβαρύνει το εισιτήριο. Αυτό δε με το δεδομένο ότι γίνεται επέκταση του δικτύου του μετρό και αναβάθμιση του δικτύου του ΗΣΑΠ σημαίνει ότι μας διευκολύνει και στην ολοκλήρωση του νέου συγκοινωνιακού σχεδίου το οποίο θα βασίζεται, όπως είπε και ο κ. Υπουργός προηγουμένως, στην μετεπιβίβαση.
Τώρα τα οικονομικά; Πολλοί κατηγόρησαν τότε την κυβέρνηση ότι αύξησε αυθαίρετα την τιμή του εισιτήριο από 0,80 σε 1 ευρώ και αυτό θα είχε αντίκτυπο στα οικονομικά του επιβατικού μας κοινού. Μπορώ να σας πω ότι παρ’ όλη την αύξηση από 0,80 σε 1 ευρώ του εισιτηρίου, τα έσοδα στην αντίστοιχη περίοδο του Οργανισμού ήταν μείον 2%.
Επομένως δεν ήταν εισπρακτικού χαρακτήρα το ενιαίο εισιτήριο του 1 ευρώ, αλλά μας έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε κάποια κοινωνικά μέτρα όπως αυτά του μειωμένου εισιτηρίου για τις ηλικίες άνω των 65 και των μαθητών και σπουδαστών οι οποίοι δεν είχαν το προνόμιο του μειωμένου εισιτηρίου, χωρίς να υπάρχει σοβαρό αντίκτυπο στα οικονομικά του Οργανισμού.
Η κατάσταση του Οργανισμού δεν είναι τόσο φριχτή όσο περιγράφεται. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει, το 0,38% των εξόδων λειτουργίας του Οργανισμού, του Ομίλου δηλαδή του ΟΑΣΑ όπου είναι ο ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ και ΕΘΕΛ, το 0,38% καλύπτεται από τ’ ανταποδοτικά. Δηλαδή από τις εισπράξεις των εισιτηρίων.
Αυτό το 0,38% είναι μέσα στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα ποσοστά κυμαίνονται από 0,35% που είναι στις Βρυξέλλες μέχρι το ανώτατο 0,60% που είναι στην Κοπεγχάγη. Επομένως το 0,38% δεν είναι κακό νούμερο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που σημαίνει ότι ο Οργανισμός δανειοδοτείται από το Δημόσιο κατά 0,62% όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οσον αφορά τα οικονομικά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το οποίο μας εποπτεύει όσον αφορά την οικονομική διαχείριση, εμείς σαν Όμιλος ΟΑΣΑ έχουμε στόχο στο 2009 να μειώσουμε τις δαπάνες του Ομίλου κατ’ αρχήν μεταφέροντας όλο το επενδυτικό πρόγραμμα κατά το δυνατόν στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προκειμένου να μην επιβαρύνονται εθνικοί πόροι και κυρίως οι προϋπολογισμοί του ΟΑΣΑ, δεύτερον μειώνοντας τον αριθμό των μελετών που δίνονται για διάφορες δράσεις πολλές από τις οποίες δεν είναι και τόσο σκόπιμο να γίνουν για να μειώσουμε ακριβώς το κόστος λειτουργίας.
Και εν πάση περιπτώσει ένα είναι βέβαιο, ότι δεν πρόκειται να θίξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο, αυτή δηλαδή η μείωση των δαπανών δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του προσωπικού, αλλά νομίζουμε ότι η ορθολογιστικότερη και η ορθολογικότερη κατανομή των δαπανών θα μας δώσει στο τέλος στον απολογισμό του 2009 μια δυνατότητα να πούμε ότι πετύχαμε μία μείωση των δαπανών. Έχουμε στόχο πάντα το 10% της μείωσης για το 2009, αυτό κοιτάζουμε να πετύχουμε. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την λεθρεπιβίβαση τι έχετε να μας πείτε;
Γ. ΠΑΝΔΡΕΜΕΝΟΣ: Η λαθρεπιβίβαση είναι ένα μεγάλο κομμάτι, απλούστατα νομίζουμε ότι θα μπορούσε να εξειδικευτεί στη διαβούλευση που θα γίνει αργότερα με τους Δημάρχους, αλλά μπορώ να σας πω ότι ο ΟΑΣΑ προετοιμάζει ένα Σώμα Ελεγκτών πλέον, το οποίο θα είναι ενιαίο για όλους τους φορείς.
Δε θα βλέπετε πλέον τους οδηγούς της ΕΘΕΛ οι οποίοι βάζουν μια κάρτα στο πέτο και κάνουν τον ελεγκτή, πέραν του αντικειμένου που έχουν δηλαδή του οδηγού, θα έχουμε ένα Σώμα ομοιόμορφα ενδεδυμένο, ευγενέστατο, οι οποίοι θα ασκούν τον έλεγχο χωρίς να διαπληκτίζονται με το επιβατικό μας κοινό και νομίζουμε ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε και τη λαθρεπιβίβαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα σχόλιο…αυτό με τους ελεγκτές το έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές…..
Γ. ΠΑΝΔΡΕΜΕΝΟΣ: Θα γίνει άμεσα, τώρα θα γίνει. Μιλάμε για εκατό άτομα περίπου και θα το κάνουμε κατά τέτοιο τρόπο που δε θα μπουν στις δαπάνες, αλλά δεν μπορώ να σας το πω πως, υπάρχει τρόπος. Όταν είμαστε έτοιμοι θα σας το πούμε, άμεσα το Φθινόπωρο πιστεύουμε να ανατεθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και μία ακόμα ερώτηση σχετικά με το θέμα των προβλημάτων που παρουσιάζουν και εντείνονται στο δίκτυο του ΟΣΕ. Χθες είχαμε πάλι μία μεγάλης έκτασης ζημιά στη Θήβα και θέλουμε να μας πείτε αν μπορεί να πάρει τέλος πάντων το Υπουργείο κάποια μέτρα να μην μπορεί όποιος θέλει να πηγαίνει να κόβει καλώδια για να τα πουλήσει για χαλκό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, όπως σας έχω ξαναπεί, η περιφρούρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι το δίκτυο είναι απλωμένο σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς έχουμε κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις για ευαισθητοποίηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ώστε η περιφρούρηση του δικτύου κατά το δυνατόν από τα επιτόπου τμήματα να γίνεται συστηματικά, έχουμε εντατικοποιήσει πλήρως τους ελέγχους τους προληπτικούς στη γραμμή κάθε φορά πριν την έναρξη δρομολογίων και είμαστε αποφασισμένοι να ζητήσουμε την παραδειγματική τιμωρία όποιων συλληφθούν για να σταλούν τα μηνύματα.
Αντιλαμβάνεστε ότι εν τοις πράγμασι θα αλλάξουν πάρα πολλά έτσι δεδομένα και θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί εκεί κυρίως που προχωρά το νέο δίκτυο, διότι εκεί τα συστήματα περιφρούρησης είναι πιο σύγχρονα και άρα θα είναι και πιο αποτελεσματικά. Μέχρι τότε οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε για να μπορέσουμε να πλήξουμε όλη αυτή τη μαφία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την κλοπή και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υποδομών του ΟΣΕ.  Ευχαριστώ πολύ.


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 253 επισκέπτες και κανένα μέλος